Pirot kroz vekove

PIROT KROZ VEKOVE: Da li ste znali da su ćurčije (kožari) u Pirotu najduže živele?

Da su ćurčije živele dugo u Pirotu, svedoče dva članka: jedan koji je izašao u „Ilustrovanom listu“ iz 1921. godine i članak u listu „Vreme“ iz 1940. godine. UMRO NAJSTARIJI GRAĐANIN PIROTA!


Pirot, 25 januara 1940. — Ovde je sahranjen ćurčija Petar Stamenković, pošto je živeo mirno i pošteno 103 godine. »Čiča Pera« bio je jedna od najinteresantnijih ličnosti Pirota. Od detinjstva radio je ćurčnski zanat, kojim je izdržavao velnku porodicu od 25 dece. Dva puta se ženio, a druga žena stara je sada 80 godina.
Najstarija njegova kći odavno je već starica i ima 75 godina. Interesantno je zabeležiti tu da je Petrova majka živela 105 godina, a prababa 125. Iz slike koju objavljujemo, vidi se Petar kada je imao 78 godina. To već dokazuje kako se on mladalački osećao onda kada gotovo svi ljudi misle na smrt.


Pirotske vesti u saradnji sa Muzejom Ponišavlja u narednom periodu objavljivaće segmente iz veoma zapažene izložbe autora kustosa Mile Panajotović i Aleksandra Repedžića “Odeća po meri i vašoj želji”.Izložba je trenutno otvorena u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu i predstavlja dragoceno svedočanostvo o prohujalim vekovima, istoriji, kulturi, tradiciji našeg naroda. Ovaj tekst i fotografija objavljeni su u katalogu koji prati izložbu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker