Sport

Pirot jedan od centara lakrosa u Srbiji

Koordinator za razvoj Lakros federacije Srbije Čarls Kater izjavio je Pirotskim vestima da će Pirot postati treći po redu centar u Srbiji koji će imati lakros klub. Lakros ima status nacionalnog sporta u Kanadi i veoma je popularan i u SAD-u. Reč je o tradicionalnoj igri američkih Indijanaca koji su ovaj sport izmislili kako bi sve sporove i konflikte rešavali u sportskoj areni, umesto ratovanjem. Sport je danas poznat kao lakros, a  naziv je dobio od francuske reči lakros, što u prevodu znači štap, koji je i glavni rekvizit u ovom sportu. Čovek koji je dao ime ovom sportu, bio je francuski misionar Žan de Brebeuf i to 1637. godine, kada je bio na misiji kod indijanskog plemena Irokeza.

lakros

Razlog zbog čega će baš Pirot biti naredni centar u kome se otvara lakros klub, po Katerovim rečima, je činjenica da je on lično oduševljen gostoprimstvom u Pirotu, koga uvek rado posećuje od kako se pre nekoliko godina iz SAD-a doselio u Srbiju.

-Piroćanci su divan narod, veoma su gostoljubivi i stekao sam za kratko vreme veoma mnogo dobrih prijatelja u Pirotu, iako sam bio svega nekoliko puta. Zbog toga sam se trudio da upravo Pirot bude jedan od cenara lakrosa u Srbiji. Već početkom narednog meseca dolazimo u Pirot kako bi pirotsku javnost upoznali sa ovim sportom i održali sastanke. Već smo dobili načelnu podršku od direktora Sportskog centra Pirot Nenada Đorđevića, koji je bio oduševljen idejom. U planu je i organizacija turnira u ovom sportu u Pirotu, koji su veoma posećeni, tako da je to šansa i za razvoj turizma, a nedaleko od Pirota, u Sofiji postoji jak lakros klub sa kojim će odmah biti uspostavljena saradnja i gde će mladi pirotski igrači moći da steknu dragocena iskustva-kaže Kater ekskluzivno za Pirotske vesti.

https://www.youtube.com/watch?v=4DcI4FLw3rM

Srbija je, kako kaže Kater, veoma perspektivna zemlja, a u toku je i pribavljanje opreme za otvaranje nekoliko novih klubova širom Srbije.
– Naš cilj je da Srbija postigne primat u Istočnoj Evropi kada je o ovom sportu reč. Tragajući za donatorima opreme stupio sam u kontakt sa Dejanom Ninkovićem, Srbinom iz Kanade, profesionalnim trenerom u Torontu, gde je lakros nacionalni sport. Ispostavilo se da je on dobar prijatelj sa dvojicom slavnih američkih lakros igrača – Džordanom Mekintošom i Bodrijem Merilom, tako da su oni trenutno na zajedničkom zadatku prikupljanja opreme za lakros timove u Srbiji – rekao je Kater .
9744545-large

Sledeći centar lakrosa u Srbiji, posle Beograda biće Pirot, a prema Karterovim rečima, razmatraju se Niš, Kragujevac, Šabac i drugi gradovi.

Carls-Karter
Čarls Kater u centru Pirot-foto Aleksandar Ćirić

U planu je uspostavljanje još lakros centara širom Srbije, kako bi Srbija imala više lakros timova od Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

U opticaju su i Niš, Kragujevac, Šabac i nekoliko drugih gradova u budućnosti. Takođe, cilj je i slanje nacionalnog tima Srbije na Svetski šampionat u lakrosu u gradu Bafalu, dodao je Kater.
Začetnik lakrosa u Srbiji, po Katerovim rečima je Kanadjanin Brajan Gorodecki, koji se oženio Srpkinjom i preselio u Beograd, gde je pre dve godine oformio beogradske Zombije.
Hopkins_lax
tekst Aleksandar Ćirić
foto  Wikipedia

Slične vesti

Jedan komentar

  1. najzad ono sto nam treba : indijanci i stara indijanska igra sa motke pa ko prezivi. A nikako ne smemo da zaboravimo i staru igru ” krključ ” ili mozda isto staru indijansku igru ” proturi klupče kroz rupče ” Pa posle da formiramo klubove i da trazimo pare od opstinu.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker