Lokalna samouprava

Pirot-grad dobrih ljudi

Predsednik Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine u Srbiji prof. Vitomir Mihajlović kazao je danas nakon sastanka sa predsednikom opštine Pirot mr Vladanom Vasićem da je položaj romske nacionalne manjine u Pirotu među najboljima u Srbiji. U Pirotu živi preko 5.000 Roma.

ACA_3178_resize

Predsednik Mihajlović kazao je novinarima da je  Pirot grad sa najvećom koncentracijom Roma u ovom delu zemlje.

-Situacija sa romskim naseljima u Srbiji je zaista loša. Što se tiče Pirota, zahvaljujući volji rukovodstva grada i čelnih ljudi da se uredi romsko naselje situacija daleko bolja. To je dokaz da ovde nema razlike izmedju pripadnika romske zajednice i pripadnika većinskog naroda ovde u Pirotu i da nema etničke distance. Zahvaljujem se čelnicima grada koji su uložili puno napora što se i vidi kada se uporedi izgled romskog naselja pre deset godina i sada. Danas je to jedno od najuređenijih romskih naselja u Srbiji. Milina je proći kroz naselje, ima izuzetno lepih kuća, nema nekih većih razlika i jedinstven je primer u Srbiji-kazao je Mihajlović i istakao da je najveći problem i Roma, ali i većinskog naroda, velika nezapošljenost i kazao i da je na tom planu u Pirotu situacija bolja po tom pitanju.

ACA_3184_resize

-Ako imate podatak da u Pirotu ima oko 5.000 pripadnika romske zajednice zbog čega je Pirot grad sa najvećom koncentracijom Roma u ovom delu Srbije, to je dokaz da u vašem gradu žive dobri ljudi. Bez obzira što je ovo najnerazvijeniji deo zemlje.  Romi zasnivaju svoje zajednice upravo tamo gde su dobri ljudi. Selo bez Roma, kaže se da u tom selu žive loši ljudi, pa s obzirom da ovde imate najveću koncentraciju pripadnika romske populacije dokaz je da je Pirot grad dobrih ljudi-kazao je Mihajlović.

 

Predsednik Vasić je kazao da opština nastoji da radi na tome da položaj Roma u Pirotu bude što je moguće bolji.

-Zajednička ocena je da je nivo življenja Roma u Pirotu je bolji nego u drugim delovima zemlje. Naravno da to nije na svetskom nivou, ali što se tiče infrastrukture, kvaliteta života i nadležnosti lokalne samouprave mislim da smo tu na zavidnom nivou. Ima tu problema vezano za neplaćanje računa, ali o tome ćemo pričati na dalje. Ono što je najveći problem kod Roma jeste nezaposljenost. Na tom planu mi zajedno sa “Helpom” radimo na tome da se se taj problem ublaži. Radimo na tome i sa Sindikatom sakupljača sekundarnih sirovina. Donirano je desetak tricikala, još toliko će biti donirano. Oko 15.000 evra je donirano za formiranje zadruge koja će se baviti sakupljanjem sekundarnih sirovina za kupovinu alata. Sa Regionalnom deponijom i Komunalcem je uspostavljena saradnja i dobio sam informacije da na tim poslovima može da se posredno ili neposredno okupi oko 300 i više ljudi, takođe sam čuo da se okupljaju žene koje će se baviti proizvodnjom komposta. U svim tim poslovima opština će davati podršku-kazao je Vasić nakon sastanka sa prof. Mihajlovićem.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker