Lokalna samouprava

Pirot deo međunarodne mreže Mišelinovih gradova

Na inicijativu Grada Klermon-Ferana, (sedište Mišelina, Francuska) i aktuelnog gradonačelnika Olivijera Bjankija, u toku je formiranje Međunarodne mreže Mišelinovih gradova. Ova mreža već okuplja veliki broj gradova i opština širom sveta, sa ciljem da dovede do razmene iskustva, dobrih praksi i projekata saradnje između javnih vlasti i pokretačkih snaga u gradovima domaćinima Mišelinovoj proizvodnji i /ili istraživačkom centru.
Grad Pirot, nakon ljubaznog poziva g-dina Bjankija gradonačelniku Vasiću, potvrdio je učešće u Međunarodnoj mreži Mišelinovih gradova. Nekih 30 gradova u svetu (iz Nemačke – Karlzruh, Italije, Velike Britanije, Španije – Vitoria-Gastez, Mađarske, SAD – Grinvil, Kine …) je takođe potvrdilo svoje članstvo.


Kako bi oformio ovu mrežu, Grad Klermon-Feran će biti domaćin svoje prve međunarodne konferencije od 29. novembra do 1. decembra 2017, koja će označiti prvi korak i rađanje Mreže. Cilj konferencije je da podstakne diskusiju, promoviše dobre prekse i razvije nove projekte saradnje među umreženim gradovima. Ova trodnevna manifestacija podrazumeva održavanje plenarnih sednica, partcipatornih radionica, obilaske, i Grad Pirot će iskoristiti svoje učešće i članstvo za široku prezentaciju svojih potencijala, kao i da pretstavi svoja iskustva i dobru praksu. 

Tema Konferencije je: Održivi gradovi u XXI veku (fokus na četiri osnovna pitanja: mobilnost, povezanost, izgradnja gradova, urbano blagostanje) a u zaključku se očekuje uspostavljanje ciklusa bijenalnih konferencija u različitim gradovima članovima. Takođe, biće kreirani i vebsajt i digitalna platforma koji  će olakšati nastavak i monitoring projekata započetih među gradovima članovima.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker