Gradska hronika

Pirot bogatiji za još jedan mural

Mural sa porukom „Svet je u tebi“ i „Pirot je svet“  Pirotu je poklonila naša umetnica Bojana Ilić koja živi i radi u Čikagu. Mural  je oslikan  na zidu zatvorenog bazena prema sportskim terenima. Umetnica kaže da je inspiraciju za ovaj rad pronašla u motivima pirotskog ćilima.

Apstraktna ekspresija je način na koji Bojana Ilić stvara i radi, zato i mural završava u jednom danu, vođena emocijama i onim što u trenutku oseti. Bojana ističe da je ovo prvi njen rad u Srbiji i da je to početak realizacije ideje da Pirot dobije Mural festival. „Volela bih da u Pirot dovedem poznate svetske muraliste sa idejom da svoj grad približim svetu i trendu da kroz umetnost i murale povezujemo i promovišemo turizam i sve lepote koje Pirot ima“, kaže, umetnica, Bojana Ilić.

Bojana Ilić živi u Čikagu gde radi murale i velike formate slika. Njeni radovi se mogu videti od San Dijega do Majamija. Izlagala je na Art Baselu, najvećem art festivalu u Majamiju.

Radove na oslikavanju zatvorenog bazena obišao je zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić koji je istakao značaj poklona koji je Pirot dobio u vidu murala jer su, prema njgovim rečima,  baš takve „male stvari“ ono što Pirot odvaja od drugih gradova. On veruje da će ideja o dovođenju drugih slikara i muralista u Pirot zaživeti i da će to biti inspiracija mladim ljudima da se uključe i daju svoj doprinos u promociji svega lepog što Pirot ima i može da ponudi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker