Lokalna samouprava

Piroćanci ne žele rušenje brzaka na Nišavi!

Početkom nedelje počelo se sa dugoočekivanim uređenjem korita reke Nišave nedaleko od mosta “Gazela”, koje je pod ingerencijom Direkcije “Srbija vode” – “Morava Niš”. Gradom se brzo proširila informacija da se ovim radovima planira uklanjanje brzaka, što je izazvavalo revolt i nezadovoljstvo kod velikog broj Piroćanaca, koji su zabrinuti za sudbinu brzaka na Nišavi.

nisava uredjenjeIz Direkcije za vodu u Nišu saopštili su da neće biti nikakvih promena u toku Nišave na području grada, a što se brzaka tiče, u planu je da se korito dovede u stanje kako je projektovano ranije, tako što će na toj poziciji biti urađeni poprečni pragovi radi stabilizacije korita reke. Iz Direkcije su apelovali na javnost da ne koriste reku za kupanje, jer ona ne služi tome, ali i da ne bi remetili radove i da se dodatno ne bi urušavao bedem, a postavljaju i pitanje u vezi ispravnosti vode.

nisava kupaci_3Direktor Sportskog centra ima svoj stav povodom ovog problema i napominje da Piroćanci nisu nikad urušavali bedem i da bedem nije narušen ljudskom rukom.

Brzake smo pravili sami, čak i u okviru javnih radova od samog kamena koji je u Nišavi. Uzorkovanje vode se regularno radi, ima spasioca, tako da nije tačno da Nišava ne može da bude kupalište. Zaštitićemo Nišavu i pokrenućemo peticiju, a Sportski centar će po svom planu i programu za iduću godinu imati drugi, treći i peti brzak kao javna kupališta – izjavio je Pirotskim vestima direktor Sportskog centra Pirot Nenad Đorđević.

nisava kupaci_6Da Piroćanci nisu odgovorni za narušavanje bedema i kosina na obali Nišave smatra i predsednik opštine, Vladan Vasić i da iz Direkcije za vodu očigledno nemaju tačne i proverene informacije.

Podsećam  koliko je sredstava Opština uložila u uređenje Keja, postavljanje staza, rasvete i samo održavanje travnate površine. Pre nas, dok je tada Vodoprivredna zajednica gazdovala,  Kej je bio pravo ruglo. Siguran sam da Piroćanci nisu ruinirali kamenu oblogu već da je kamenje na brzacima vadjeno iz samog korita reke.  Lokalna samouprava će na institucionalan način pokušati da sa Vodoprivrdnim centrom razreši ovaj problem. Piroćanci pozdravljaju uređenje bedema korita Nišave, ali ne i betoniranje brzaka – izjavio je danas medijima, predsednik opštine Pirot, Vladan Vasić.

Slične vesti

4 Comments

  1. Brzaci na Nisavi su obelezje Pirota i postoje duze od Vodoprivrede,tako da mislim da ne moze i nesme bilo kakvo preduzece unistavati jedno og obelezja grada,ako je potrebno organizovace se i protesti protiv narusavanja toka reke Nisave kroz Pirot. A interesuje koja je to budala izjavila da reka nije namenjena za kupanje jer vecu nebulozu nisam cuo u zivotu!

  2. Prvi put cujem da reka nesluzi za kupanje. Gradovi se grade na rekama da bi njihovi stanovnici uzivali sve njihove blagodeti pa I kupanje. Tako je bilo vekovima uprkos misljenju nekog lika iz neke direkcije.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker