Gradska hronika

Piroćanac Radomir Stojanović pet godina bio je deo najelitnije svetske vojne formacije – Legije stranaca

Naš sugrađanin Radomir Stojanović verovatno je jedini Piroćanac koji je pet godina bio u Legiji stranaca, jednoj od najelitnijih jedinica u svetu, gde je služio u pustinjskoj pešadiji, bio diverzant-snajperista. 

Stojanović je još kao mali imao afiniteta ka borilačkim sportovima, a i sada, u retkim prilikama, kada boravi u Pirotu, obavezno dođe na trening u KBK Crna Kobra u Pirotu.

-Sa 12 i po – 13 godina bio sam najmlađi majstor karatea, nosilac crnog pojasa u bivšoj SFRJ. Tu moju sportsku karijeru prekinulo je na neki način učešće u ratu, Vukovar i Zapadni Srem, nakon toga sam se vratio u Pirot da bi 1995. otišao u francusku Legiju stranaca, najelitniju svetsku vojnu formaciju-kaže Stojanović.

-Služio sam u pustinjskoj pešadiji u Africi, borio se u Somaliji, Čadu, Džibutiju i drugim zemljama. Nakon pet godina, napustio sam Legiju stranaca i preselio se u Pariz gde sam radio kao telohranitelj poznatim i manje poznatim ličnostima. Boravio sam kasnije i u Južnoj Americi, a trenutno živim na San Martanu, Francuskim Karibima, gde imam malu firmu, radim vežbanje i uživam u životu-kaže Stojanović. On kaže da je period služenja u Legiji stranaca najlepši a ujedno i najteži period njegovog života.

-Bio sam prilično mlad, u 22. godini krenuo u tu avanturu, ali nikako ne bi preporučio tu avanturu onima koji nisu spremni za maksimalno odricanje. Taj posao mora da se voli, niko se tamo ne prijavljuje zbog para, već zbog avanture i velike časti da se služi u najelitnijoj formaciji vojske na svetu. Po činu sam bio desetar u borbi, što je meni bila velika čast-kaže Stojanović.

Stojanović svaki svoj boravak u Pirotu koristi da poseti KBK Crna Kobra, gde rado trenira sa Goranom Krstićem, To i ne čudi s obzirom da Krstić jedan od najvećih stručnjaka za borilačke veštine, ali i za rekreaciju i fitnes u ovom delu Srbije.

-Završio sam najpre Višu školu za sportske trenere na odseku za borilačke sportove, smer kung fu u Beogradu 2005, prosečnom ocenom 9,33, zatim sam 2013. završio Visoku sportsku i zdravstvenu školu na odseku za rekreaciju i fitnes, prosečnom ocenom 9,08 u Beogradu. A 2020 god sam završio specijalističke studije u Beogradu na Sportskoj Akademiji, prosečnom ocenom 9,50 i dobio zvanje specijalista trener u vrhunskom sportu, ove godine su me na svečanoj akademiji povodom 25 godina škole izabrali za jednog od najboljih studenata od osnivanja i uručili mi zahvalnicu i sat. Posedujem master licencu iz oblasti rekreacije i fitnesa, trenersku licencu za kik boks za sve kategorije i licencu za realni aikido i samoodbranu dobijenu od zvaničnih saveza u saradnji sa fakultetom za fiskulturu-kaže Krstić koji trenira kik boks, kung fu, realni aikido i samoodbranu, rvanje i borbu u parteru, boks, karate, za svoju ljubav trenira decenijama i ninđucu, radi i sa oružjem i to – odbrana i napad nožem, palicom, odbrana od pretnje pištoljem, dve kratke palice, duga motka, katana, vakizaši, bacanje noža i sekirice…

Počasni sportski direktor pomenutog kluba Milan Stojanović pozvao je sve Piroćance da se učlane u ovaj klub čiji članovi mogu da nauče veštine koje su inače dostupne vrlo malom broju ljudi.

-Klub postoji i uspešno radi više od dve decenije. Pozivam sve zainteresovane da dodju u klub Crna Kobra i kroz trening razviju svoj sportski duh. Znanje borilačkih veština koje se primenjuju u samoodbrani je poželjno radi sopstvene bezbednosti. Ućite,trenirajte i budite dobrar sportista-kaže Stojanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker