Intervju

PIROĆANAC NA IZVORU NOVIH TEHNOLOGIJA: OTVARAJU NAM SE VRATA VIRTUELNOG SVETA

"Procene su da će, tehnološki, virtuelna realnost postati deo naših života za nekih 4-5 godina, kaže za Pirotske vesti Ćirić, koji se zbog prirode svog posla nalazi u središtu revolucije zvane virtuelna realnost

Naš sugrađanin Bojan Ćirić koji je jedan od lidera u najvećoj konsultantskoj kući na svetu vodi jedan od programa koji se bavi tehnologijama budućnosti. Jedna od najaktuelnijih tema u svetu tehnologije u poslednje vreme je vezana za virtuelnu realnost, koju smo do sada gledali samo u filmovima i video igricama, ali po najavama, u bližoj budućnosti, virtuelna realnost će postati deo naše svakodnevnice.

Tom prilikom razgovarali smo sa Bojanom da saznamo nešto više o ovoj temi.

“Pre svega hvala na pozivu. Tačno je da je oblast virtuelne realnosti jako aktuelna tema u poslednjih nekoliko godina, a poslednjih meseci ova tema je bukvalno eksplodirala i dobila strahovito ubrzanje. To je pre svega potkrepljeno trkom tehnoloških giganata, poput Majkrosofta, Googla, Fejsbuka, NVIDIA za primat u ovoj oblasti. Fejsbuk je čak promenio ime i potpuno se fokusirao na ovu oblast. Inače, suština je da uz pomoć tehnologije (koja je još u povoju, ali se strahovito brzo unapređuje baš zbog ove trke), ljudi mogu da zakorače u virtualni svet i ostvare iste ili čak naprednije interakcije negoi u realnom svetu. U virtuelnom svetu, preko svog avatara, možete da pijete kafu sa osobama koje vam fizički nisu blizu, možete da kupujete kuće, automobilie, da se edukujete – dakle sve ono što radite i realnom svetu, ali uz unapređeno iskustvo (razna oprema i senzori će vam iskustvo u virtuelnom svetu učiniti neverovatno realnim. Recimo, rešite da kupite auto, i u virtuelnom svetu možete da uradite test vožnje raznih modela, izaberete onaj koji hoćete da kupite i onda u roku od par sekundi dobijete odobren kredit od banke. Nakon sat ili dva, kurirska služba vam isporuči kupljeni automobil na vašu adresu i vožnja može da počne. Ceo proces, za koji inače u realnom svetu treba nekoliko dana ili nedelja, može da se završi u roku od sat vremena u virtuelnom svetu”. “Međutim, pored dobrih strana, ova priča ima i mnogo otvorenih pitanja. Čitav koncept virtuelnog sveta nije samo tehnološko pitanje, već uključuje niz drugih disciplina poput psihologije, sociologije, prava i drugih. Ukoliko se korišćenje ovakve tehnologuje ne limitira ostalim faktorima, postoji realna zabrinutost da se granica između stvarnog i virtuelnos sveta polako izgubi i da to ostavi značajne posledice na ljudsku psihu, mogućnost socializacije i slično. Takođe, sve negativne stvari koje postoje u realnom svetu, pojaviće se i u virtualnom, možda samo u drugom obliku, poput kriminala recimo.” “Procene su da će, tehnološki, virtuelna realnost postati deo naših života za nekih 4-5 godina. Nadamo se da će do tada i svi drugi aspekti o kojima sam pričao biti rešeni u najvećoj meri, i da će nam ova tehnologija poboljšati kvalitet života. A do tada, čim se prolepša vreme, pravac Stara planina – uživajte dok ne kreiraju neke virtuelne planine;)” Toliko od mene za sada, hvala još jednom na pozivu i veliki pozdrav iz Njujorka za sve moje Piroćance”.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker