Reportaža

Piroćanac izumeo uređaj koji štedi i preko 50 posto goriva

 Jovica Pešić, iz Pirota,  izumeo je uređaj koji omogućava uštedu goriva u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i preko 50 procenata, a uz to, emisiju štenih gasova, poput ugljen-monoksida smanjuje za tri puta u odnosu na klasične savremene motore.

_DSC6696_resize

Reč je o uređaju koji se zove katalitički reaktor. On je prošao ispitivanja i na Mašinskom fakultetu u Nišu i uskoro treba da počne i serijski da se proizvodi. Pešić kaže za Pirotske vesti da je posebno interesantno da se uređaj bolje pokazao na starijim tipovima motora, kakvih je upravo najviše u našem kraju.

-Tako sam ugradnjom ovog uređaja na starom traktoru “IMT 533” uspeo da ostvarim uštedu goriva od preko 50 posto što je zaista izvanredan rezultat. Primera radi, sa deset litara goriva obavljena je jesenja setva na 75 ari obradive površine, što dovoljno govori o tome kolike uštede se ostvaruju. Reaktor se ugrađuje u izduvni sistem motora. Sastavi deo je i posuda u koju se sipa destilovana voda koja je neophodna za rad reaktora, a ugrađuje se i sistem termootpornih creva i specijalni usisnik koji se montira u usisnu granu automobila- kaže Pešić i dodaje:

_DSC6703_resize

-Za vreme rada motora imate sijaset gasova koji nastaju, koji su zapaljivi i veoma eksplozivni, a ne koriste se za dobijanje energije u samom motoru. Ovaj uređaj potpomaže da i ti gasovi budu spaljeni u samom cilindru motora tako da na izduvu skoro da nema nikakvog dima. Prilikom ispitivanja na Mašinskom fakultetu u Nišu emisija ugljen-monoksida u motoru u kome je ugrađen reaktor od 9 procenata, smanjena skoro tri puta na 3,14″, kaže Pešić, koji je završio Elektrotehniccku školu u Nišu i studirao na Elektronskom fakultetu u Nišu.

_DSC6709_resize

Piroćanac Zoran Jovanović je pre tri meseca instalirao rekator u svoj automobil “reno senik”.

“Prvu stvar koju sam primetio je da auto ima priliccno veću snagu. Potrošnja u gradskoj vožnji u Beogradu, gde radim, je oko 6,3 litara na 100 kilometara, a reč je o dizel motoru snage 1.900 kubika”,kaže Jovanović.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

4 Comments

 1. Svaka cast coveku na inventivnosti, osim ako ovo nije jos jedan patent na bazi HHO generatora, a to postoji vec desetak godina. Trebalo je samo napisati i cenu ugradnje, kao i kontakt.

  1. Nije HHO, to je ubrizgavanje jonizovane vodene magle i pare u motor. Pirocanac je iskopirao Francuze, jedna od firmi se zove “ecopra” a oni su radili po uzoru na “geet reactor”. I ja to proizvodim i ugradjujem, jeftinije je od HHO-a. Radim i HHO, i ne postoji desetak godina nego postoji koliko i automobili! A i ovo sa vodenom parom postoji u nekim varijacijama od kako postoje automobili..Samo, Pirocanac je preterao sa procentom ustede ili je bar manipulisao podacima, recimo, moze biti da je ostvario 50% vise radnih sati sa istom kolicinom goriva a to je usteda u gorivu od 33%. Isto kao sa HHO, svi preteruju sa reklamom a realno retko ko ima ustedu. Rezultat od 33% ostvariv je ponekad ali ne uvek, na kolima je 10% ustede realno, ponekad i vise. HHO (moj) je jos bolji. I svako vozilo je prica za sebe. U svakom slucaju dobro je da sto vise ljudi radi ovakve stvari, nebitno je dal je iskopirano ili je nesto zaista novo (tesko je napraviti nesto novo, ja se bavim inovacijama i sve sto sam smislio, kada pretrazim po internetu- neko je nekada vec smislio, isto ili slicno. 🙂

 2. Piroćanac izumeo uređaj koji štedi i preko 50 posto goriva,
  to je tekst naslova, treba mi kontakt Jovice Pešića zeleo bi da ugradim njegov generator na mom vozilu pa vas molim da mi izadjete u susret i dostavite mi njegov broj telefona.
  [email protected]
  0656412404
  unapred hvala

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker