ITReportaža

Piroćanac – IT nomad, javio se Pirotskim vestima sa Mauricijusa

Piroćanac Ivan Todorović verovatno je jedan od prvih Piroćanaca – IT nomada. Biti IT nomad sve je popularnije “zanimanje” u svetu, jer, zahvaljujući poslovima preko interneta, moguće je raditi sa bilo koje tačke planete, pokrivene dobrim internetom. Ivan za Pirotske vesti kaže da je rad preko interneta velika privilegija te stoga poručuje svima koje interesuje IT svet, da što pre počnu da uče. Ivan je najpre, kao diplomac Elektrotehničkog fakulteta iz Niša, radio u u korporaciji Nokia u Poljskoj, a trenutno se nalazi sa porodicom na Mauricijusu, gde je, kako kaže, pobegao od hladnog vremena. Na Mauricijusu planira da provede dva meseca, radi po osam sati dnevno radnim danima dok vikende koristi da obiđe ostrvo.

Ivan Todorović u svojoj “kancelariji” na Mauricijusu

-Karijeru sam počeo u korporaciji (Nokia, Poljska) to je takodje vredno iskustvo i sakome ko ima priliku bih preporučio da proba. Međutim, rad u korporaciji se obično veže za život u velikom gradu, troškove stanovanja itd. To je i mene mučilo, imaš dobar posao ali si vezan za jedno mesto. Tako sam od 2011. počeo da se interesujem za rad preko interneta kao frilenser i počeo da tražim posao na www.upwork.com (tada oDesk). Na početku nije lako ali posle prvog posla i feedback-a sve ide lakše. Tada sam mogao da napustim korporaciju posle nepune četiri godine, vratim se u rodni grad i osnujem porodicu. Ipak me za Pirot mnogo toga veže, lakši je život među svojima a i novac koji se zaradi ovde više vredi. Sa druge strane u našem malom velikom gradu imamo sve što nam treba od školovanja preko sporta do kulture. Trenutno radim za jednu švajcarsku start up kompaniju, od početka sam tamo sa mojim kolegom takodje iz Pirota, a od skora smo angažovali jos dva naša sugrađana. Kako stvari stoje možda ćemo imati potrebu za još IT stručnjaka. Radimo posao koji volimo i osam sati radnim danima nam brzo prođe a imamo i godišnje odmore. Sa šefovima smo stalno u kontaktu koristeći mail, skype, slack a par puta u toku godine idemo u sedište firme na nekoliko dana-kaže Ivan i dodaje da poslednjih godina živi uglavnom u Pirotu.

Zalazak sunca na Mauricijusu – foto I. Todorović
– Po par meseci godišnje provodimo u Poljskoj odakle mi je supruga. Sve što mi je neophodno za posao je da ponesem svoj laptop i priključim se negde na internet. Ove zime smo odlučili da na oko 2 meseca pobegnemo od hladnog vremena u tople tropske krajeve pa se trenutno nalazimo na Mauricijusu. Zbog vremenske razlike, prepodne provodim uglavnom na plaži a kasnije po našem vremenu radim od 9 do 17. Vikende naravno imam slobodne pa koristim da obiđem ostrvo.  Hteo bih da pozovem sve mlade koji imaju neka interesovanja za IT da posle školovanja i usavršavanja probaju sa poslovima preko interneta. Ovakav posao daje puno slobode a zarade su uglavnom veće nego za iste poslove u Srbiji. Naglasio bih, da su takođe dosta traženi poslovi i iz drugih struka kao dizajn, crtanje, fotografija, film, marketing, znanje jezika, pisanje članaka, pa sve do posla ličnog online asistenta. Takođe bih hteo da ohrabrim i one starije koji već imaju iskustva u nekim od poslova koji se traže online, da mogu da probaju da nađu sebi dodatnu zaradu a kasnije se možda opredele kao i ja. Još bih hteo da napomenem da je sada svuda akutelna prekvalifikacija, razni kursevi i školovanja preko interneta ili u gradu pa svako ima priliku da se usavrši u onome što ga interesuje i počne da radi posao koji voli ne vezano za to gde živi-kaže Ivan za Pirotske vesti.
Ivan je inače stručnjak za programski jezik C#, .net i PHP, a u kompaniji Octopus cloud, za koju trenutno radi na razvoju softvera koji skenira servere u cloud-u i obračuvana licence.

Radi se na Strategiji za razvoj IT industrije u Pirotu

Grad Pirot radi na izradi Strategije za razvoj IT industrije u Pirotu. U tom cilju biće konsultovani brojni pirotski IT stručnjaci iz celog sveta kako bi se omogućilo mladim Piroćancima da uđu u svet informacionih tehnologija.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker