Intervju

Piroćanac Bojan Aleksić učestvovao na 25 maratona, istrčao i na “krov Balkana”

Naš sugrađanin Bojan Aleksić više od deceniju bavi se trčanje, svoj prvi maraton je istrčao 2013. godine, a do sada ih ima 25. Cilj mu je da broj istrčanih maratona pređe 100.

-Rekreativnim trčanjem se bavim od 2010.godine. Krenuo sam ozbiljnije sa kardio treninzima, stekao kondiciju i istrčao polu-maraton u Beogradu aprila 2013. godine. Sledeća trka bila je u junu,  polumaraton u Nišu gde sam išao ispod dva sata. Nakon toga u oktobru iste godine registrovao sam se za ful maraton u Sofiji (42km) koji sam finiširao za 3 sata i 43 minuta-kaže Aleksić za Pirotske vesti.

On je istrčao 25 zvaničnih maratona, a na maratonima je imao sreću da upozna brojne legende maratona koji su trčali preko stotinu maratona širom sveta.
-Do sad imam 25 zvaničnih maratona. Imao sam tu sreću da u Sofiji upoznam Srećka Micića prevodioca iz Beograda koji je tada trčao svoj 101.maraton.  Objasnio je da ne trči brzo već da nastoji da trči što više maratona  i da dugo prikuplja trke za “Klub 100 maratona”, koji postoji u Americi, Engleskoj, Nemačkoj i drugim zemljama, pa i u Srbiji. Sa uživanjem posećuje razne gradove i tamo trči. Predsednik pomenutog kluba u Srbiji je Drago Boroja koji trenutno ima 430 maratona. Pravila kluba su da sa pedeset istrčanih maratona trkač postaje pripravnik, a sa preko sto je ravnopravni član. U Srbiji ima 19 trkaca sa preko 100 maratona. To je način života-kaže Aleksić.

Svaki maraton je najteži od 25. do 35. kilometra

-Kad ispoštujem pripreme većih problema nema, ali svaki maraton je najteži od 25. do 35. kilometra. Tu se najčesce odustaje i dolazi do ”zida,” trkačkim žargonom rečeno. Treba uživati u procesu-treningu, a na trke otići po finišersku medalju-kaže Aleksić i dodaje da mu je najveći uspeh planinska trka na planini Rila – krovu Balkana.
-To je najviša tačka na Balkanu sa vrhom Musala 2925 mnv. Trka je bila dugačka 22 kilometra i finiširao sam je za 3 sata i 49 minuta. Trening za planinsko trčanje se razlikuje od treninga za maraton, jer se tu forsiraju uzbrdice i neravne podloge-kaže Aleksić i dodaje da mu je jedan od ciljeva i da se oproba u triatlonu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker