Gradska hronika

Piroćanac Aleksandar Durmišević na čelu Romske omladinske mreže

Udruženje mladih Roma Srbije, uz podršku UNICEFA, organizovao je forum Romskih omladinskih organizacija kao i osnivačku skupštinu Romske omladinske mreže u Srbiji od 26 – 29 Maja. Na forumu je za predsednika Romske omladinske mreže izabran Piroćanac Aleksandar Durmišević.

image

Cilj okupljanja je omladinske mreže i stvaranje uslova za ravnopravno učešće,podeljeno vođstvo i odgovornosti romskih omladinskih organizacija, kao i mladih romskih aktivista.Takođe s obzirom na prirodu cilja, ciljna grupa ove četvorodnevne aktivnosti 30 mladih roma i romkinja predstavnici romskih omladinskih organizacija ( osnivači mreže), kao mladi romski aktivisti, pojedinci iz cele Srbije,stoga je poziv bio namenjen targetiranim udruženjima i pojedincima.
Prilikom odabira učesnika vodilo se posebno računa o rodnoj zastupljenosti, različitostima u aktivističkom iskustvu, kao i svim drugim aspektima koji mogu doprineti što je moguće većoj reprezentativnosti omladine unutar mreže.

image

U zajedničkom radu i diskusijama predstavnici omladinskih organizacija i mladi romski aktivisti prepoznali su kao prioritetnu potrebu formiranje – Mreža mladih Roma Srbije, kako bi se poboljšala i povećala razmena informacija, zajednički rad imao veći uticaj na javne politike na lokalnom i nacionalnom nivou koje se odnose na inkluziju romske zajednice a posebno mladih o romskoj omladinskoj politici i njenom mestu danas i sutra u Srbiji.
Omladinska Romska politika nazivaju se još i marginalizovanim, socijalno isključenim ili osetljivim grupama.Ove grupe mladih Roma i Romkinja nalaze se na periferiji društvenog sistema i najudaljenije su kada je reč o raspodeli moći, ugleda, mogućnosti, materijalnih dobara, vrednosti i normi, zbog čega su osujućeni ili onemogućeni da iskažu svoje potrebe i ostvare svoje interese i prava u društvu.
Postoje pet dimenzija socijalne isključenosti : kulturna , socijalna, ekonomska, politička i prostorna. Društveni uslovi mogu dodatno negativno uticati na položaj marginalizovanih mladih i na kvalitet njihovog života, zato takvi uticaji nastaju usled društvene Diskriminacije i negativnog etikitiranja.
Ovim grupama mladih pripadaju mlade osobe koje se nalaze na rubu socijalne i kulturne sredine kojoj pripadaju, i kao takve nisu u potpunosti ili uopšte , integrisane u svoje zajednice.
Osetljive grupe mladih predstavljaju i sve druge obespravljene, onesposobljene, obeshrabrene i nevidljive grupe mladih koje sistem ne podržava ili ih ne uključuje u dovoljnoj meri.
Na čelu Romske omladinske mreže u Srbiji izabarali su Aleksandra Durmiševića iz Pirota, ujedno i predsednik Udruženja građana ,,OPRE ROMALEN “koji će voditi i zastupiti mlade Rome i Romkinje u omladinskoj romskoj politici. U upravnom odboru izabrana je i Piroánka Silvija Nešić iz Udruženja građana ,,TERNIPE” koja veoma dobro poznaje Omladinsku Romsku politiku.

image

Na forumu romske omladinske mreže u Srbiji bili su prisutni:
CENTAR ZA SOCIJALNU POLITIKU
BEOGRADSKI FOND ZA POLITIČKU IZUZETNOST
KOMITET PRAVNIKA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA YUKOM
TIM ZA SOCIJALNO UKLJUČIVANJE I SMANJENJE SIROMAŠTVA
KROVNA ORGANIZACIJA MLADIH SRBIJE

Predsednik Upravnog odbora:
Udruženja građana ,,OPRE ROMALEN“
Aleksandar  Durmišević

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker