Politika

Pet ministara i odbornici o “Prvom maju”

O sudbini “Prvog maja”, tačnije dela fabrike koji je u vlasništvu AHA Mure bilo je danas reči na sastanku Komisije koju su činili pet ministara, sa ciljem da se nađe kvalitetno rešenje za sudbinu fabrike, koja ovih dana radi minimalnim kapacitetom, a proizvodnju u punom kapacitetu sindikati u fabrici najavljuju za ponedeljak. ACA_2913_resize

Ova fabrika danas je bila “vruća tema” na sednici lokalnog parlamenta, s obzirom da su predstavnici opozicione SNS zahtevali da se na dnevni red uvrsti tačka u okviru koje bi se razmatrala odgovornost predsednika opštine za aktuelnu situaciju u fabrici koja upošljava 1.300 radnika.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Pirot Aleksandar Z. Ćirić, kazao je po završetku sednice da lokalna samouprava u bilo kom gradu nije odgovorna za ovakva pitanja.

-“Prvi maj” je bio državna firma, država je na javnom nadmetanju prodala fabriku, koju je mogao da kupi bilo ko, ali se javila jedino “Mura”. Dezinformacija je da će 6.6 miliona evra koliko je država dala investitoru biti pokradeno.     Tačno je jedino da se država obezbedila za tu sumu preko bankarske garancije i da država može tu garanciju da aktivira u bilo kom trenutku tako da država sigurno neće biti na gubitku niti će bilo ko moći taj novac da ukrade.  U ovom trenutku nisu obezbeđeni samo radnici fabrike, njih 1.300 te je stoga naša želja da sačuvamo ta radna mesta. Zbog toga smo svakog dana u kontaktu sa ministarstvom privrede i tražimo od Ministarstva privrede, Vlade Republike Srbije da pomogne i ovog puta, kako je pomogla i nakon raskida prve privatizacije ove fabrike-kazao je Ćirić,

Dimitrije Vidanović, iz Odborničke grupe SNS-a kazao je da je vladajuća većina autistična kada je reč o interesima građana.

-Tražili smo da se na dnevni red uvrsti tačka o utvrđivanju odgovornosti predsednika opštine Pirot i nadležnih u lokalnoj samoupravi za katastrofalnu privatizaciju “Prvog maja” zbog čega preti da 1.300 radnika ostane na ulici. Vladajuća većina to nije prihvatila. Oni odgovornost za tako katastrofalnu privatizaciju pokušavaju da pronađu u Vladi Republike Srbije, a ne u sebi. Ministarstva će sigurno uticati da se iznađe najbolje moguće rešenje, ali mi samo želimo da niko ne bude amnestiran političke odgovornosti koja je evidentna jer se zna ko se u predizbornoj hvalio uspešnom privatizacijom “Prvog maja” pre samo četiri meseca-kazao je Vidanović.

Predsednik Skupštine opštine Pirot Milan Popović kazao je da nije fer baviti se demagogijom kada je reč o sudbini 1.300 radnika i njihovih porodica.

-Opozicija to upravo i čini. To nije fer. Treba reći istinu, ma kakva ona bila. Mi smo već imali četiri sastanka u Beogradu sa ministarstvima, ali za sada nema neke inicijative države da se to reši. Država se obezbedila, a o radnicima niko ne brine. Pominje se borba za svako radno mesto. Evo ovde imamo 1.300 radnih mesta i sad je momenat da se borivo za svako od tih radnih mesta-kazao je Popović.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker