Kultura

Pesnička “Kontra” Igora Đorđevića i Tomice Ćirića

U petak, 16. septembra u prostorijama Narodne biblioteke Pirot predstavljena je zajednička knjiga pesama pirotskih pesnika Igora Đorđevića i Tomice Ćirića pod nazivom „Kontra“. „Kontra“ je jedinstven rukopis u prostoru lokalne kulture jer predstavlja prvo delo socijalne poezije u duhu poetike angažovanog pristupa objavljeno u izdanju Narodne biblioteke Pirot. Na promociji je pored dvojice autora, moderatora Momčila Antića i urednika izdanja Miodraga Kostića, učestvovao kao gost i recenzent knjige Marjan Marinković, urednik književnog programa Biblioteke grada Beograda.

Malo je saputnika kada se ide protiv važećih normi.
(Kontra, NB Pirot, 2016)

kontra-05U prijatnoj večernjoj atmosferi, najpre je moderator Antić u svom otvaranju podsetio prisutne na poetičku srodnost knjige sa istoimenim časopisom „Kontra“, koji je na ovim prostorima postojao s početka milenijuma. Potom je Marinković u svojstvu kritičara analitički uverljivo predstavio svoje viđenje dosadašnjeg poetskog opusa dvojice autora, pokazavši na primeru samih pesama iz ranije objavljenih rukopisa, savremenost i doslednost stvaralačkih principa na kojima počiva poezija ovih pesnika. Samo njegovo izlaganje pratilo je i čitanje odabranih pesama, kao i komentari Đorđevića i Ćirića povodom predočenih kritičkih stavova.

Igor Đorđević je zatim podsetio publiku na poteškoće sa kojima se svaki savremeni pesnik iz provincije suočava u pokušaju da izda svoje pesničke rukopise ili da kroz napisane tekstove iznese svoj stav o aktuelnim društvenim temama. Đorđević se melanholično prisetio i svojih mladalačkih dana iz vremena studentskih protesta tokom druge polovine devedesetih.

Tomica Ćirić je istakao vrednost i značaj ovakve pesničke knjige napisane u kreativno podsticajnom procesu spisateljske saradnje između autora sličnog senzibiliteta i autopoetičkog gledišta. „Kontra“ je knjiga koja poseduje istovremeno i aktuelnost i univerzalnost, poezija koja se bez ustručavanja upušta u tematski dijalog sa fenomenima stvarnosti i svakodnevnice. Ona jeste politička u meri u kojoj počiva na slobodi umetnika da oblikuje svoj kritički pogled na stvarnost, čuvajući istovremeno i svoj estetski i etički identitet

T.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker