Kultura

Pesmom i fotografijom protiv diskriminacije

Danas je završen konkurs Udruženja građana “Vizija” iz Pirota koji se realizuje u okviru projekta “Pokreni akciju, spreči diskriminaciju”. 

DSCI4221_resizeNaime radi se o nagradnom konkursu za najbolju pesmu i fotografiju na temu tolerancije i sprečavanja diskriminacije.Tema konkursa je tolerancija, sprečavanje diskriminacije, poštovanje različitosti među ljudima. konkurs je objavljen u listu Sloboda kao i na veb stranici udruženja, zatim veb stranici spreči diskriminaciju.com, kao i na mnogim internet portalima.

-Rok za konkurisanje je 20. maj, najbolja 3 rada biće nagrađena knjigama, a 5 najbolja rada biće sastavni deo brošure koja će se štampati ovim povodom. Do sada je na konkurs pristiglo preko 120 pesama od ukupno 50 autora. Pošto svakog dana pristižu novi radovi do zaključenja konkursa očekujemo da imamo više od 150 pesama. Što se tiče fotografija imamo malo manji odziv ali za sada imamo 40 fotografija.-kaže Milan Antić, iz ovog udruženja. 

Projekat “Pokreni akciju, spreči diskriminaciju  finansira Vlada Republike Srbije – Kancelarija za ljudska i manjinska prava. On je deo programa “Promocija tolerancije i ravnopravnosti u cilju unapređenja položaja osetljivih društvenih grupa”. Projekat ima dosta aktivnosti a osnovni cilj mu je povećanje svesti društva, pre svega dece i mladih o značaju tolerancije, poštovanju ljudskih prava i aktivizmu mladih. Očekujemo da mladi u celom Pirotskom okrugu smanje svoju netoleranciju prema svim manjinskim grupama, kao i diskriminatorsko ponašanje prema njima, a takođe ostvariće se promenakod dece i mladih u razumevanju pojmova kao što su: predrasude, diskriminacija, stereotipi.
U okviru realizacije ovog projekta priprema se pozorišna predstava koju udruženje radi u partnerstvu sa pozorištem Hristo Botev iz Dimitrovgrada. Režiser predstave biće poznati glumac i režiser iz Dimitrovgrada Delča Gigov, a glumiće glumci iz dimitrovgradskog pozorišta. Premijera predstave očekuje se prvih dana juna (2. ili 3. juna) u zavisnosti od situacije koja vlada u zemlji. U prvoj polovini juna predstava će se igrati još i u Pirotu, Beloj Palanci i Babušnici.
U sklopu ovog projekta ovih dana izaći će iz štampe i brošura o ljudskim pravima čiji je autor, pravnik Miloš Colić, a štampa se i flajer koji će se deliti deci i mladima u gradu.
Takođe u sklopu realizacije projekta pokrenut je i veb sajt sprečidiskriminaciju.com gde zainteresovani mogu naći aktuelne informacije o ljudskim pravima u Srbiji.

DSCI4222_resizeProjekat “Pokreni akciju spreči diskriminaciju” Vizija  realizuje u partnerstvu sa Foto klubom Fokus i Udruženjem Osveženje.

Osim ovog, Udruženje Vizija trenutno realizuje još dva projekta, sprovođenje javnih radova koje finansira Opština Pirot i projekat “Mladi su zakon 2014.” koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i realizuje se u partnerstvu sa Ferijalnim savezom.

Treći projekat koji realizuje Udruženje Vizija je projekat Mladi su zakon 2014 u okviru Konkursa za izbor Resurs centara u cilju podsticanja aktivizma i volonterizma mladih i promocije programa MLADI SU ZAKON , te je Udruženje Vizija postaloje Resurs centar za Pirotski okrug.

-Juče je trebao da bude raspisan konkurs za finansiranje omladinskim volonterskih grupa, ali zbog vanredne situacije u zemlji početak realizacije projekta se odlaže za par dana. ovim koristim priliku da obavestim mlade u celom okrugu da ovih dana očekuju raspisivanje konkura za finansiranje omladinskih volonterskih grupa. Vrednost projekta 1.800.000 dinara, kazao je Miloš Dinić iz “Vizije” na konferenciji koja je održana u Medija centru Doma kulture.

Udruženje  “Vizija” ima nove prostorije u Zip centru Pirot. Prostorije će raditi svakoga dana od 10,00 do 14,00 sati.
Što se tiče projekta javnih radova udruženje već 2 meseca sa fudbalskim kulbom Jedinstvo radi na sređivanju svlačionica fudbalskog kluba gde ima 3 zapošljena radnika na određeno vreme od 2 meseca. (vrednost javnog rada je 270,000).

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker