Gradska hronika

Pekari u Pirotu gladni mese hleb

Nekada izuzetno uspešno i uzorno – Pekarsko preduzeće Blagoje Kostić – Crni Marko noćas je po prvi put zaustavilo proizvodnju pa posle 65 godina po prvi put nije  omešen niti jedan hleb. Razlog je katastrofalna situacija u koju je ove preduzeće dovedeno, pa su pekari u Pirotu došli u apsurdnu situaciju da praktično gladuju s obzirom da od početka godine nisu primili platu, a na sudu čekaju izvršenje sudske presude za pet zaostalih plata iz 2015. godine. 

Zaposlenima u ovoj, nekada izuzetno uspešnoj firmi, koja je zbog katastrofalnog rukovođenja dovedena do prosjačkog štapa, mesecima nisu overene ni zdravstvene knjižice pa zaposleni, među kojima ima i onkoloških bolesnika, ne mogu da se leče.

Direktor ove firme Slaviša Cvetković nije se pojavio pred štrajkačima a bio je nedostupan i za medije. Inače, vlasnik firme je kontroverzni biznismen Jovica Stefanović Nini, iz Niša. 

Zoran Popović, iz Samostalnog sindikata u ovom preduzeću kazao je novinarima da radnici bukvalno gladuju, a da agonija bude još veća, ne mogu ni da se leče jer nemaju overene zdravstvene knjižice.

-Mesecima ne primamo dinara, nemamo zdravstvene knjižice a imamo kolega koji su i onkološki bolesnici. Direktor je svoja potraživanja iz 2015. naplatio tako što je blokirao firmin račun a mi smo naravno ostali bez dinara. Prisiljeni smo da zaustavimo proizvodnju jer jedino tako možemo da stanemo na kraj samovolji. Štrajk će trajati do ispunjenja zahteva-kazao je Popović.
Pekar Vladimir Dimitrijević koji zajedno sa suprugom radi u ovom preduzeću kaže da je sa kolegama došao u neverovatnu poziciju da gladuju iako mese hleb.

-Nemamo odakle da plaćamo račune, ne možemo da se lečimo, mesimo hleb a gladujemo-kaže Dimitrijević.

Кako saznajemo od radnika Jovica Stefanović – Nini nije većinski vlasnik, a niko ne zna ko je još suvlasnik u ovom akcionarskom društvu koje je povezano kao pravno lice sa dvadesetak Ninijevih preduzeća. Takav status “kontroverznom biznismenu” iz Niša omogućava da pekarsko preduzeća garantuje kredite drugim njegovim firmama i na taj način se izvlači kapital odavde, a radnici rade bez plata. Pre par godina je za jednu njegovu firmu kupilo čak i lekove koji su donedavno bili u magacionu pekarskog.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker