Lokalna samouprava

Partnerski sa Nemcima sređuju se fasade na zgradama

Kako bi se omogućilo sređivanje fasada u centru grada, grad Pirot je u saradnji sa nemačkom organizacijom GIZ pokrenula projekat povećanja energetske efikasnosti u zgradama u Pirotu. Gradonačelnik Vasić kazao je da je nakon popisa svih objekata i evidentiranja problema koji postoje, a najčešće je reč o dotrajalim fasadama, pokrene i Fond za energetsku efikasnost.

-Predviđeno je nekoliko mera, udruživanje sredstava, davanje pomoći za obnovu fasada i subvencioniranje kredita za ove namene. To je inače državna strategija, energija se sve više troši, čak u letnjim mesecima više nego u zimskim. Sa druge strane ulepšaćemo grad, dobićemo lepe fasade-kazao je Vasić.

_ACA3823_resize

Mnoge Skupštine stanara u zgradu već su se javili opštini Pirot kako bi se partnerski uredile fasade.

-Već su nam se javili stanari zgrade u naselju Češalj, čija je fasada u lošem stanju, a već se javljaju stanari zgrada u Takovskoj ulici i drugim delovima grada-zaključio je Vasić i dodaje da se krenulo i sa sređivanjem dvorišta između zgrada u centru grada.

Predsednik Skupštine starana zgrade u naselju Češalj Dragan Jovanović kaže da je cilj stanara da se zajedno sa opštinskom upravom uredi fasada zgrade koja je potpuno oronula.

-Cilj nam je da udružimo sredstva sa opštinom, uradili smo već i parking sa opštinom i krov, i nadamo se da ćemo u narednom periodu to i uspeti-kaže Jovanović.

Jelica Zaharijević kaže da stanarima mnogo znači to što će se srediti fasada zgrade u kojoj živi od 1974. godine.

 

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Da li se neko zapita a trebalo bi, kako Nemci, Norvežani ili Japanci, imaju sredstava, volje i innteresa da se bave nekim malim gradom u nekoj maloj državi poput naše. Koliko su oni ispred nas u svakom smislu kad mi teško i sopstvenu egzistenciju rešavamo a kamo li da radimo na unapređenju naše zajednice (ekonomski, zdravstveno, obrazovno i psihološki). Zaključak je samo jedan, da sa nama nešto nije kako treba da bude! Da li se iko time bavi?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker