Lokalna samouprava

Participativno budžetiranje – Pobedio predlog žitelja Jevrejske ulice

Iz godine u godinu povećava se zainteresovanost građana za učešće u procesu participativnog budžetiranja koji je u Pirotu započet 2016. godine. Ivana Malinović, načelnica Odeljenja za finansije  kaže  da je ove godine pristiglo 26 predloga a građani su doneli konačnu odluku glasajući o četiri najinteresantnija. Za ove namene, kroz budžet za narednu godinu biće opredeljeno 1.500.000 dinara što je za trećinu više u odnosu na prethodne godine.

Brojni su predlozi do sada realizovani na ovaj naičin, kaže Ivana Malinović, načelnica Odeljenja za finansije i podseća da je  pošle godine  pobedio predlog koji se odnosi na  uređenje bajk park staze na Četvrtom kilometru.

Uglavnom se predlozi odnose na rešavanje infrastrukturnih problema. Najviše predloga je bilo za uređenje ulica, trotoara,  parkova, osvetljenje pojedinih delova grada ali prema rečima Malinovićeve pristižu i neuobičajeni predlozi. Tako je ove godine stigao predlog o organizacji Naučnog šoua, da se pred decom izvode eksperimenti iz oblasti prirodnih nauka, koji će, pored prvoplasiranog predloga koji se odnosi na uređenje dvorišta i prostora oko zgrada u Jevrejskoj ulici, takođe, biti podržan i realizovan naredne godine.

Malinovićeva podseća da je participativno budžetiranje prilika  da se  građani aktivno uključe u proces kreiranja budžeta i da je to od velikog značaja za društevnu zajednicu jer se tako stvaraju bolji uslovi za život svih njenih članova. “Mi smo svesni problema koji muče građane, ali kada to stave na papir  i sami pokrenu inicijativu onda se nekako lakše dolazi do rešenja. To se ne odnosi samo na participativno budžetiranje, već na sve predloge koji potiču od građana a inicijative mogu pokrenuti i preko svojih predstavnika u mesnim zajednicma ili ndividualno podneti predloge koje lokalna samouprava nastoji da podrži kroz programe rada javnih preduzeća i ustanova, objašnjava Ivana Malinović, načelnica Odeljenja za finansije grada Pirota.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker