Lokalna samouprava

Paljenjem badnjaka i lomljenjem česnice obeleženo Badnje veče u Pirotu

Pred velikim brojem okupljenih vernika, večeras  je u porti Pazarske crkve, nakon bdenija i litije, obavljen čin paljenja badnjaka i lomljenja česnice. Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić čestitao je svim Piroćancima  i pravoslavnim vernicima ovaj veliki pravoslavni praznik.

-Iako je minus 10 napolju, nikome nije bilo hladno u crkvi, prepuno je ljudi, što je dokaz da se ljudi okupljaju oko crkve i da se vraćaju porodičnim vrednostima na mesto na kome i treba da budu. Svima želim, mir, zdravlje da lepo provedu ove praznike uz pozdrav Mir Božji, Hristos se rodi”, kazao je gradonačelnik Vasić.

Direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Zoran Nikolić, kolačar obeležavanja Badnje večeri u Pazarskoj crkvi, kazao je da je velika čast biti kolačar.

Litije

-To je najveća čast, napolju je hladno, nama je toplo oko srca, drago mi je da sam kao direktor “Vodovoda” imao dužnost kolačara, sutra ćemo kolačarstvo predati. Firma na čijem sam čelu, na ovaj i na mnogobrojne druge načine, pokušava da bude deo života ovog grada-kazao je Nikolić.

 

 

Osim u Pazarskoj crkvi, paljenje badnjaka organizovano je na još nekoliko lokacija u gradu, u Tijabarskoj crkvi, u naseljima Tanasko Rajić i Radin dol, kao i u pojedinim selima.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker