Gradska hronika

Pacijent fizički napao laborantkinju u Domu zdravlja

U Domu zdravlja na Keju pored Nišave  laborantkinju u laboratoriji Marivu Rančić napao je fizički jedan od pacijenata u momentu dok se ona nalazila na šalteru.

Kako je Pirotskim vestima izjavila Rančićeva, ona je napadnuta u momentu dok je pripremala rezultate za izdavanje.

MarivaU jednom trenutku se pojavio pacijent koji je insistirao da dobije odmah rezultate. Rekla sam mu da strpljivo sačeka da pripremim rezultate pa ću onda podeliti svima, jer je još par pacijenata čekalo u hodniku. On mi se obratio i rekao da dugo čeka, na šta sam mu ja rekla da ću za par minuta svima podeliti rezultate. Obratio mi se rečima “Sad ćeš ti da vidiš. Ja sam neurotičar”. U tom trenutku je zazvonio telefon, ja sam se javila, on je razvalio vrata koja su bila zaključana, uleteo u prostorije šaltera, udario mi slusalicu, počupao me za kosu, pesnicom me udario u bradu. Ja sam bila u šoku, nisam mogla da se setim ni broja policije u tom momentu. Povukla sam se nekako iz prostorije a kolege su pokušavale da ga nagovore da izadje u hodnik, ali je on i dalje pretio da će zapaliti bolnicu. Policija je došla za svega dva minuta i spasila nas daljeg maltretiranja – kaže Mariva za Pirotske vesti.

Po njenim reccima, ovo je prvi fizički napad, dok su verbalni napadi i psovke postali svakodnevica.

Jedan pacijent nam je polomio staklo na šalteru, a o svakodnevnim psovkama da i ne govorimo. Daju sebi za pravo da ulaze u službene prostorije kad i kako hoće. Mi nemamo nikakvo obezbedjenje i zaštitu tako da smo svakodnevno izloženi napadima – kaže Rančićeva.

labaratorijaGlavni laborant Marina Stevanović kaže da pacijenti uglavnom dolaze nervozni.

Dolaze nam pacijenti iz čitavog okruga, Pirota, Babušnice, Dimitrovgrada i Bele Palanke, dolaze ljudi sa sela, oni plate karte i mi ne možemo da ih vratimo. Dnevno obradimo izmedju 100 i 150 pacijenata i naša  laboratorija je mala za toliki broj pacijenata. Pacijenti su uglavnom nervozni i svi bi hteli odmah da završe i udju – kaže Stevanovićeva.

Dr Dragana Madić, specijaliste kliničke biohemije kaže da nema opravdanja za fizičke nasrtaje na radnike u laboratoriji.

Znamo da pacijenti imaju zaštitnika svojih prava, a mi zdravstveni radnici nemamo. Nadamo se da ćemo i mi dobiti nekog ko će štititi naš profesionalni i stručni rad – kazala je dr Madić.

Tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker