BabušnicaGradska hronika

Oživela Zvonačka banja

U živopisnoj klisuri reke Jerme nadomak Pirota, Babušnice, Dimitrovgrada, nekada najposećenija i najatraktivnija turistička lokacija jugoistočne Srbije, Zvonačka banja, ovih dana počela je ponovo da živi. Rekonstruisani bazen tokom vikenda je krenuo sa radom.

BanjaU nedelju je zvanično otvoren bazen za posetioce i moramo priznati da smo veoma zadovoljni odzivom, jer je prvog dana prodato oko 1200 karata, a na bazenu je sigurno bilo 2000 ljudi. Cene su pristupačne i nadamo se da će nas i vreme poslužiti i da će letop biti što duže – rečeno je Pirotskim vestima na bazenu u Zvonačkoj banji.

Cena ulaznica za odrasle je 100 dinara, dok deca do 7 godina ne plaćaju ulaz.

Zvonačka banja, smeštena na 680m nadmorske visine, sa izvorom pitke, lekovite mineralne vode čija temperatura iznosi 28°C, Zvonačka Banja je bila lečilište još u doba Rimljana, o čemu svedoče i pronadjeni ostaci rimskih termi. Prvi bazen, koji je akumulirao toplu vodu, iskopan je 1903. Tu su žene topile svoje kudelje, a oni koji su bolovali od reume i išijasa potapali noge. Desetak godina kasnije je izgrađen sabirni rezervoar za vodu, a od njega je do bazena sproveden odvodni kanal dužine 50 m. Izgradnja prvih objekata je započela tek 1927. godine.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker