Lokalna samouprava

Otvoren STARTUP centar u Pirotu

Danas je u Pirotu svečano otvoren STARTUP centar – u kome već sada posluje nekoliko firmi, među kojima je i jedna kompanija iz Južnoafričke Republike. Otvaranju je prisustvovao i Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije. 

Miloš Colić, iz ZIP centra, kazao je da je zahvaljujući podršci kabineta ministra Popovića u Pirotu realizovan ovaj važan projekat čime je stvorena baza za razvoj IT sektora u našem gradu. 

-Ideja se intenzivirala pre dve godine kada je nama gradonačelnik dao nalog da učinimo sve što je u našoj moći da doprinesemo da Pirot bude jedna od najinteresantnijih sredina za razvoj IT u Srbiji. Veoma je važno da svi koji započinju svoju priču mogu da se priključe radu STARUP centra-poručio je Colić.

Mira Zlatkov, iz ZIP centra kazala je da je STARTUP centar svojevrsna nadogradnja ZIP centra.

-Ovde smo akcenat stavili na IT sektor. Realizacijom ovog projekta dobili smo 250 kvadrata moderno opremljenog i uređenog prostora gde IT zajednica može da se okuplja i radi u dobrim uslovima. Organizovaćemo ovde edukacije a stanari mogu da računaju na našu podršku ovde, na pravno-finansijske savete i nadamo se da se ovde rode neke nove ideje a mi ćemo se truditi da sve dobre i zdrave ideje podržimo na putu ka uspehu-kazala je Zlatkova.

Ministar Popović kazao je nakon prijema u kabinetu gradonačelnika, posete Tigar tyresu i otvaranja STARTUP centra da Srbija ima jedne od najboljih inženjera u svetu.

-Danas u Pirotu otvaramo prvi STARTUP inovacioni centar u Srbiji gde mladi stručnjaci imaju svaki vid podrške da svoju ideju dovedu do tržišta. Tu pomažu i Vlada i Grad a njihove ideje će se u budućnosti sigurno realizovati. Posebno ovde raduje da ovde imamo i startup iz Južnoafričke Republike. Odavde iz Pirota treba da mladi i svi oni koji se bave IT-em, da ovde započnu svoj preduzetnički inovacioni biznis a mi sa svoje strane ćemo učiniti sve da podržimo. Grad Pirot na čelu sa veoma agilnim gradonačelnikom čini zaista mnogo da se omogući mladima da se nakon studija vrate ovde. Bili smo u poseti Mišelinovoj fabrici guma koja u Pirotu ima jedan od razvojnih centara u kome radi 60 mladih srpskih inženjera. To je potencijal Srbije-kazao je ministar Popović.

Gradonačelnik Vasić kazao je novinarima da je i prosečna zarada u Pirotu znatno porasla u zadnjih deseti godina.

-Mislim da je ovo jedan od najvažnijih događaja koji mnogo znači pre svega za budućnost naših mladih ljudi. STARTUP će nadam se rasti, a ja pozivam mlade ljude koji imaju ideju da dođu ovde, da se konsultuju i realizuju svoje ideje. Počeli smo i obuku u IT sektoru ovde, nastavićemo sa tim sa obukama višeg nivoa i zaista se nadam da će STARTUP u Pirotu postati prepoznatljivo mesto za razvoj IT sektora u našem gradu-kazao je Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker