Gradska hronika

Otvoren Big Tigar

Danas je u prisustvu najvišeg državnog vrha svečano otvoren novi pogon fabrike Tigar tajers-Big Tigar. Reč je o investiciji vrednoj 215 miliona evra koja će obezbediti novih 500 radnih mesta, kazao je na otvaranju fabrike predsednik Tomislav Nikolić.

ACA_2141_resize
Predsednik Nikolić je naglasio da je poslovanje i ulaganje francuske kompanije ‘Mišlen’ u Srbiji potvrda da je naša zemlja stabilna i dobro uređena država u koju treba ulagati.”Danas zvanično počinje realizacija 215 miliana evra vrednog investicionog projekta. Proširenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novog programa proizvodnje putničkih i poluteretnih pneumatika omogućiće povećanje obim proizvodnje za 50 odsto već do kraja 2016. godine”, rekao je Nikolić prilikom otvaranja novog pogona fabrike koja posluje u okviru “Mišlen grupe”.ACA_2124_resizeOtvaranjem 500 novih radnih mesta ukupan broj zaposlenih u “Tigru” iznosiće 2.700 radnika i doprineće maksimalnom korišćenju lokalnih ljudskih resursa, što će uz primenu modernih industrijskih tehnologija uticati, između ostalog, i na unapređenje regionalnog privrednog razvoja, naglasio je on.Nikolić je dodao da u godini, koja će u Srbiji ostati upamćena po katastrofalnim poplavama, ulaganjem u zapošljavanje, otvaranjem ovog i drugih novih proizvodnih pogona Vlada Srbije uliva nadu i daje veru u bolje sutra.

ACA_2055_resize

“Naš zajednički ‘Tigar’ učvršćuje prijateljstvo srpskog i francuskog naroda, započetog pre 135 godina uspostavljanjem diplomatskih odnosa Fransucke i Srbije, iskovanog pre 100 godina i osnaženo u svetskim ratovima koji su obeležili prvu polovinu 20 veka”, rekao je Nikolić.

Stogodišnjica od početka Velikog rata, naglasio je on, podsetnik je srpskom narodu da je u prelomnim i sudbonosnim trenucima mogao da računa na pomoć i podršku francuskog naroda.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo uspostavljeno i ojačano u teškim vremenima i nesrećnim okolnostima, delimično poljuljano pre 15 godina, danas se razvija i neguje uspešnom ekonomskom saradnjom.

“Francuska lađa sa srpskim privrednim borcima bez sumnje će odoleti svim ekonomskim burama i iskušenjima i bezbedno će pristati i usidriti se i u najudaljeniju luku sveta”, poručio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije i predsednik “Mišlen grupe” Žan Dominik Senard simbolično su označili početak rada fabrike potpisivanjem prve auto gume.

“Izuzetni talenat našeg tima u Pirotu i aktivna podrška Vlade Srbije i lokalne samouprave, omogućili su uspešan završetak ovog projekta. Fabrika u Pirotu će u još većoj meri podržati naše razvojne ambicije u proizvodnji putničkih guma koji beleži rast u Evropi, Rusiji, Africi i Bliskom istoku”, rekao je predsednik “Mišlen grupe” Žan Dominik Senard.

ACA_2078_resize

On je izrazio zadovoljstvo što će ovaj projekat otvoriti radna mesta i doprineti ekonomskim aktivnostima u Srbiji, naročito u njenom jugoistočnom regionu.

Otvaranju fabrike pored predsednika Nikolića, prisustvovali su i ministar privrede Željko Sertić, najviše rukovodstvo “Mišlen grupe” iz Francuske, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i predstavnici lokalne samouprave.

Direktor fabrike Geri Šejdi iskoristio je priliku da se zahvali svim zaposlenima u ovoj kompaniji, koji su svojim napornim i predanim radom doprineli dobrom poslovanju ove kompanije, ali se zahvalio na podršci i državi Srbiji i lokalnoj samoupravi u Pirotu.

 

ACA_2071_resize
Direktor fabrike u Pirotu Geri Šejdi

Nikolić je nakon otvaranja obišao pogone fabrike ” Tigar Tyres – Big Tigar”.

Nova fabrika “Tigar -Tyres” opremljena je najsavremenijom tehnologijom koja omogućava godišnji proizvodni kapacitet od 12 miliona guma do kraja 2016. godine.

Memorandum o razumevanju između Mišelin-ove kompanije Tigar Tyres, predstavnika Vlade Srbije i grada Pirota potpisan je u aprilu 2012. godine, a prva guma je proizvedena u septembru 2014. godine.

Proizvodnja u novom pogonu biće zasnovana isključivo na budžet gumama koje će se prodavati pod različitim brendovima kao što su Tigar, Kormoran i Riken.

Proizvodi nove industrijske jedinice će snabdevati evropsko tržište, tržište Rusije i ZND-a, kao i Afriku i Bliski istok.

ACA_2035_resize
Predsednik Nikolić sa predsednikom Mišlen grupe Žan Dominik Senardom

A.Ć.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker