Pirot - Mali Jerusalim

Osvećenje hrama Svetog Save u Velikom Jovanovcu

Za nedelju, 10. maja, na dan spaljivanja moštiju Svetog Save zakazano je malo osvećenje hrama Svetog Save u Velikom Jovanovcu.

Jovanovac2Hram će osvetiti i svetu liturgiju služiti njegovo preosveštenstvo Episkop Niški gospodin Gospodin Jovan.

Početak arhijerejske liturgije zakazan je za 8 sati.

Temelj hrama je izgrađen 1937. godine zalaganjem episkopa žičkog dr. Vasilija (Kostića), koji je rođen i odrastao u selu Veliki Jovanovac. Početkom drugog svetskog rata i okupacijom našeg kraja od strane bugarske okupatorske vojske stalo se sa izgradnjom hrama. Sav materijal za izgradnju, koji su meštani svojom mukom obezbedili, je prebačen u susedno selo Krupac, gde je izgrađena zgrada opštine okupatorske vlasti. Na zboru meštana Velikog Jovanovca 2007.godine, formiran je odbor za izgradnju hrama Svetog Save na stogodišnjicu od rođenja episkopa Vasilija. Izgradnja je počela sledeće godine uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha Irineja ( tadašnjeg episkopa niškog), pomoću eparhija žičke, niške, banjalučke i darodavaca. Posle godinu dana pripreme i nepunih pet godina izgradnje, svi građevinski radovi na hramu su do kraja i kvalitetno završeni. Glavni neimar i arhitekta je bio pokojni Miodrag Nejić- Malajac.

Za izgradnju hrama Odbor je odao zahvalnost Opštini Pirot i predsedniku opštine mr Vladanu Vasiću, kao i mnogim pojedincima, donatorima i žiteljima sela i u rasejanju, koji su podržali izgradnju i pokazali versku privrženost prema pravoslavnoj crkvi i svom selu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker