Pirot primer kako se privlače investicije i stvaraju uslovi za razvoj biznisa

Podelite

Dragocena iskustva Grada Pirota u tome kako se stvara dobra klima za razvoj biznisa i privlačenje investicija, prezentovao je predstavnicima brojnih gradova iz Srbije i zemalja u okruženju na današnjem sastanku u hotelu Hajat u Beogradu, u organizaciji NALED-a, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić. Sastancima je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimovića, koji je i sam u više navrata naveo Pirot kao primer za sve ostale gradove kako se stvara okruženje povoljno za razvoj biznisa. Pirot je inače, prvi grad u Srbiji, sa Rumom, koji je dobio prestižni BFS sertifikat (bussiness friendly society – u slobodnom prevodu – grad sa povoljnom poslovnom klimom). Sertifikat je uručen Gradu Pirotu u Hrvatskoj, u Zagrebu 2013. godine. Nakon Pirota, u Srbiji je još samo desetak gradova dobilo ovo priznanje. Nakon Srbije, u proces sertifikacije uključio se veliki broj zemalja u okruženju pa ovo priznanje ima i međunarodni značaj. 

-U razgovoru sa predstavnicima velikog broja gradova iz nekoliko zemalja prezentovao sam napore koje je Grad Pirot činio kako bi omogućili proširenje kapaciteta multinacionalne kompanije “Mišelin” jer smo mi uspeli, uz zaista ogromne napore, da pomerimo trasu Koridora 10, da pomerimo tok reke Nišave i još mnogo toga kako bi se stvorili uslovi za dalji razvoj ove ključne fabrike u našem gradu. Na taj način omogućili smo da se u Pirotu realizuje investicija od preko 250 miliona evra, ali i stvorili uslovi za dalje investicije. To je samo jedan od brojnih primera kako se Pirot dugi niz godina unazad bori za što bolje poslovno okruženje u gradu. Tu je neizostavna uloga i slobodnih zona, u našem slučaju Slobodne zone Pirot. Takođe, prezentovao sam okupljenima aktivnosti naše Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, koja je uključena u brojne projekte prekogranične saradnje čija vrednost zbirno prevazilazi 10 miliona evra-kazao je Pirotskim vestima gradonačelnik Vasić i dodao da je osim Mišlena, u Pirotu sada nekoliko velikih investitora poput italijanskog Mirolja, ali i nove francuske fabrike koja radi u okviru Slobodne zone Pirot, a koju će u petak obići u društvu francuskog ambasadora. 

Moderator je bio novinar Blica – Ivan Jovanović.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1