Lokalna samouprava

Opština pomaže toplani da “izgura” decembar

Na sednici Opštinskog veća održanoj danas doneta je odluka da se JP Gradska toplana pomogne sa 9,6 miliona dinara kako bi se sprečili veći problemi u isporuci toplotne energije tokom ovog meseca.

opstinsko vece

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je novinarima da se u startu znalo da će ova grejna sezona biti jedna od najtežih, zbog velikih problema koje toplane širom Srbije imaju sa nabavkom energenata.

-U gradovima gde toplane rade na mazut situacija je vrlo teška jer ne postoji mogućnost odloženog plaćanja NIS-u, a s druge strane je izostala i pomoć iz republičkih robnih rezervi pa je stanje u svim toplanama veoma teško. Zato smo odlučili da, poštujući zaključak Vlade, upućen svim lokalnim samoupravama u kome se od opština traži da pomognu toplanama, odvojimo novac za kupovinu šest cisterni mazuta, što je dovoljno za otprilike sedam dana grejanja. To će omogućiti toplani da prevaziđe decembar mesec, s obzirom da idu novogodišnji praznici gde će grejanje biti celonoćno, odnosno celodnevno i da uđemo u januar kada su predviđene još neke subvenije i nadam se da će ova veoma teška grejna sezona uspešno biti završena-izjavi je Vasić.

vladan vasic

Na današnjoj sednici Opštinskog veća usvojen je i budžet za narednu godinu, koji će, po rečima predsednika Vasića, biti manji za 145 miliona dinara.

-Budžet za narednu godinu u odnosu na ovogodišnji biće manji za više od 145 miliona dinara i to je pre svega posledica zakona koji su doneseci tokom ove godine od strane države. Smanjen je nivo poreza na zarade sa 12 na 10 procenata, a to je najizdašniji prihod lokalne samoprave i to smanjenje uzrokuje veliko smanjenje budžeta u svim opštinama i gradovima na teritoriji naše zemlje. Zatim, povećan je neoporezivi deo zarada, smanjeni su i transferi lokalnim samouprava, naloženo smanjenje subvencija i ukinuta naknada za korišćenje gradskog građevinskog zamljišta za fizička lica što je rezultiralo priličnim smanjenje opštinskih budžeta širom Srbije-izjavio je predsednik Vasić.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker