Gradska hronika

Opšta bolnica: Skrining od septembra

Skrining raka dojke,u Opštoj bolnici   tokom avgusta neće  se raditi, jer postoji veliki broj rezultata i nalaza koji se sređuju.

skrining

Kako kaže dr Nenad Zdravković, radiolog,  ova dijagnostička metoda,  će  našim sugrađankama ponovo biti dostupna septembra.

skener

Inače, skener u Opštoj bolnici radi neprekidno i dnevno se obavi desetak pregleda, a na pregled se čeka nešto više od dvadesetak dana.

P.V.

Slične vesti

Jedan komentar

 1. Molim da ne unosite dodatnu zabunu u ionako konfuznu oblast kakva je zdravstvo u Srbiji.
  Verujem da je u pitanju omaška u interpretaciji izjave Dr Zdravkovica, pošto sam ubedjen da on i ostali kolege tamo znaju dobro ove stvari.
  Kao prvo, screening na kancer grlica materice putem PAP i/ ili HPV DNA testa ( ili mamogram/US kod dojke, ili PSA/DRE kod prostate ili FOBT kod debelog creva takodje) je samo – screening a nikako dijagnostička metoda.
  Drugo, screning za ovu vrstu kancera kod žena, pored vec standardne upotrebe dvo i quadrivalentne anti HPV vakcine i pravilne zdravstvene edukacije mladih – najvažnija je mera prevencije i ranog otkrivanja raka, čime se uspelo da je učestalost ovoga kancera u stalnom opadanju a procenat preživljavanja u velikom porastu.
  Treće, screening za bilo koji od navedenih kancera se nigde u svetu ne radi kampanjski vec je to za svaku državu vazan zdravsrveni kontinuirani posao za koji se obezbedju svi neophodni uslovi – od materijanih do pravilne edukacije lekara koji ce obavljati screening, od lekara Opšte medicine, Ginekologa do Pathologa i Radiologa. Najvažnija stvar kod svakog screeninga jeste procenat obuhvacenost ciljne populacije i potpuno besplatna dostupnost. Zbog toga je lekar Opšte medicine (u svetu poznat kao GP ili Family doctor) najbolje pozicioniran i najvažnija karika u screeningu.
  Posto se ovi screeninzi u svetu sa ogromnim uspehom obavljaju vec vise od 20 godina i pošto se stalnim pracenjem i evaluacijom došlo do novih saznanja, organizacija i preporuke (guidelines) screeninga se stalno menjaju i usavrsavaju.
  Zato je važno pratiti i brzo i u potpunosti primenjivati iskustva i metodologiju onih koji su u tome najbolji, a to je svakako Zapadna EU sa UK, USA, AU, NZ…
  Pozdrav Dr Neši i svima ostalima u zavičaju.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker