Gradska hronika

Opšta bolnica:Rezultati besplatnih preventivnih pregleda

Dr Goran Petrović, direktor Opšte bolinice u Pirotu i njegov pomoćnik Dr Nebojša Jovanović, dadas  su saopštili rezultate nedavnih preventivnih pregleda.

-Osmoro lekara opšte prakse i  specijalisti interne medicine su pregledali 141  građana.  Kod  30.5 odsto njih utvrđen je nizak rizik od dijabetesa tipa 2, lako povišen stepen rizika ima njih 28.4 odsto,  umeren 17,7, visok 12.1 i vrlo visok 11.3 odsto pregledanih.  Normalan pritisak ima 51.1 odsto pacijanata, ali sa visokim pritikom kuburi čak 48.9 odto njih, odnosno skoro svaki drugi.  Normalan EKG nalaz  je utvrđen kod 80.9 odsto pregledanih dok je kod 19.9  ustanovljena patologija.

Kardiologu je upućen 1 pacijent, endokrinologu 4, izabranom lekaru 28, dok se 13 njih leči od dijabetesa. Alarmantan je podatak da  čak 22 odsto onih koji su se javili na pregled nema overenu zdravstvenu knjižicu,  jer im poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose za  socijalno osiguranje. Shodno tome ne mogu ni da se leče.

Dr Petrović i dr Jovanović, apeluju na građane da provere svoje zdravlje . U slučaju velikog interesovanja biće zakazivani i vanredni termini, a pregledi se obavljaju i bez overenih knjižica.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker