Reportaža

Oprez! Kako pljačkaju bankomate?

Carinici su do sada zaplenili nekoliko „libanskih klopki”, elektronskih naprava za krađu novca sa platnih kartica koje Bugari postavljaju na bankomate u Srbiji. U policiji upozoravaju banke da podignu sistem zaštite.

Zaplenjena-libanska-klopkaPre godinu dana na prelazu Gradina, kod Bugarina N.P. zaplenjena je kompletna oprema za krađu podataka sa platnih kartica, koja se kasnije koristi za izradu falsifikata. Ovaj pokušaj šverca trebao je da bude najava da prevaranti iz Bugarske, koji su razvili sistem krađe sa “libanskom klopkom”, žele da kradu novac sa računa u Srbiji.

Upravo to se desilo tokom vikenda u Pirotu kada su uhapšena dva bugarska državljanina, N.P. (1972) i D.H. (1973), u momentu dok su sa bankomata u Pirotu podizali novac uz pomoć falsifikovanih platnih kartica, o čemu su pisale Pirotske vesti.

Kako?

Ranije, prevaranti su koristili traku iz VHS kaseta, savijenu u obliku latiničnog slova U, dužine do 15 centimetra, i ubacivali u otvor gde ulaze platne kartice. Kada bi korisnik karticu ubacio u bankomat, traka bi je zadržala, a prevaranti koji bi stajali u blizini prišli bi i ponudili pomoć uz obrazloženje da je navodno i njima ostala kartica zaglavljena u bankomatu. Tada bi tražili da korisnik ponovo ukuca PIN koji bi zapamtili i nakon odlaska žrtve podigli novac – objašnjavaju u Odeljenju za suzbijanje prevara i falsifikata.

Poboljšana „klopka” sastoji se od delova plastičnih kućišta u koja se stavljaju kartice – takozvanih skimera, i specijalno prerađene fleš memorije čija je funkcija da čuva podatke o karticama, sve dok se oni ne pokupe s pravih bankomata i ne skinu s memorije da bi se pravili falsifikovati. PIN kombinaciju bez koje je nemoguće pristupiti računu uglavnom snimaju skrivenom kamerom, postavljenom iznad tastature.

10 PIN kodova najčešće može da upamti softver koji ubace u bankomat, a 5 minuta najduže traje kopiranje podataka sa vlasnika kartice.

Većina banaka sprovodi opsežne mere zaštite bankomata kojima onemogućavaju postavljanje klopki, ali i porukama kojima klijente obaveštavaju ukoliko dođe do neuobičajne transakcije.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de