Gradska hronika

Operativni plan odbrane od poplava u potpunosti realizovan – Bez obzira na kišu reke i potoci miruju

Kiša koja pada ovih dana nije značajno uticala na povećanje nivo vode u rekama i potocima na području Pirota, tako da, trenutno, nema opasnosti od eventualnog izlivanja. Koordinator Štaba za vanredne situacije grada Pirota, Sreten Savov, kaže da je plan odbrane od poplava za ovu godinu u potpunosti realizovan i da su preduzete sve mere, koje su u mogućnosti grada, da se rizik od poplava svede na najmanju moguću meru. Iz budžeta grada u te svrhe opredeljeno je pet miliona dinara.

“Prema planu za 2022. godinu izdvojili smo 5 miliona dinara. Od najbitnijih vodotokova očistili smo Sopotski potok gde je došlo do izlivanja prošle godine, kanal pored naselja Radin Do i nekadašnjeg ATP- a i do Žukovskog mosta pored stare deponije. Očišćeno je korito Rasničke reke u blizini samog sela a u tom delu treba preduzeti još neke aktivnosti, što je u planu za narednu godinu. Takođe, prema nalogu grada, od restorana Galija prema ulivu u Bistricu, očišćen je kanal Kosturske reke, posao je realizovalo preduzeće Srbijavode. Sve ove radnje sigurno će umanjiti rizik od poplava, ukoliko bi došlo do obilnih padavina, ali to ne znači i potpuno eliminisanje rizika” – izjavio je Savov.

Savov je dodao da se kao i svake godine prave planovi za narednu godinu. Uskoro će se izaći sa novim planom za 2023. Pored rada na terenu planom se predviđa angažovanje raspoloživih tehničkih i ljudskih resursa.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de