Gradska hronika

Omladinsko zadrugarstvo u krizi

Poslednjih godina omladinsko zadrugarstvo zapada u krizu, zbog koje se smanjuje broj Omladinskih zadruga. Iako je interesovanje zadrugara veliko, zadruge ne mogu da obezbede posao za sve prijavljene. Stanje je najnepovoljnije na jugu Srbije.
zadrugariTokom školskog raspusta veliki broj mladih radi privremeno povremene poslove, a pomoć u pronalaženju poslodavca traže pri Omladinskim zadrugama. Međutim, poslednjih godina u Pirotu je smanjena potražnja za zadrugarima, jer je najveći broj njih bio angažovan na berbi sezonskog voća u nedavno zatvorenoj Hladnjači „Lenada“. Do prošle godine 50 članova Omladinske zadruge Pirot radilo je tokom celog leta.

Nepovoljnoj situaciji doprinosi i Zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, objašnjava direktor Omladinske zadruge Pirot, Veroljub Đurić.

djuric

– U krizi je omladinsko zadrugastvo u celoj Srbiji, a u Pirotu nije bilo ovako teško od osnivanja zadruge. Zadruga postoji već 33 godine, bilo je uspona i padova, ali ti padovi nisu trajali ovoliko dugo. Teško je uposliti prijavljene zadrugare. Prošle godine rađena su arheološka istraživanja, gde je radilo mnogo omladinaca, a više od 3000 zadrugara bilo je dnevno angažovano na berbi sezonskog voća. Naalost, Hladnjača više ne posluje. Činimo sve što je u našoj moći da sačuvamo zadrugu – kaže Veroljub Ćirić, direktor Omladinske zadruge Pirot.

Trenutno je oko 15 zadrugara angažovano u „Hidroelektrani Pirot“, neki rade u gradskim kafićima, a drugi se nadaju dobijanju posla do kraja letnjeg raspusta.

Slične vesti

2 Comments

  1. pa poslovali bi da nema drugih privatnih agencija koje uposaljavaju i dobro naplacuju , sto ne kaze koliko ima paralelnih agencija privatnih koje obavljaju poslove zadruge za Tigar, i ostale

  2. Omladinsko zadrugarstvo je upalo u krizu kada su “gospoda” iz vrha omladinskih zadruga doneli vrlo inteligentnu odluku(2004 ili 2005 godine) da preko omladinskih zadruga ne mogu raditi stariji od 30 godina,tj kada su odlucili da oni koji stvarno rade preko te zadruge vise to ne mogu.Jos jedna stvar vrlo bitna za zadrugu je lavovska provizija koju uzimaju od zarade razna sikaniranja tih radnika i uslovljavanja.Tako da sve to i ne cudi sta se desava sa zadrugarstvom a nije ni steta posteno receno…

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker