Kultura

Održana 54. Smorta recitatora grada Pirota

U organizaciji Narodne biblioteke Pirot održana je 54. Smorta recitatora grada Pirota.  Zobog renoviranja Doma vojske ove godine Smotra je održana  u prostorijama Osnovna muzička škola “Dr Dragutin Gostuški”. U tri grupe takmičilo se 48 recitatora od kojih 18 ide na okružno takmičenje koje se održava 8. aprila u Dimitrovgradu.

Najboljih 48 recitatora grada Pirota takmičilo se u tri grupe na 54. Smotri. Prvu grupu čine deca od prvog do četvrtog razreda, drugu od petog do osmog i treću grupu takmičara čine srednjoškolci.  Po šest kandidata iz svake grupe prolazi dalje na okružno takmičenje koje će biti održano u Dimitrovgradu, a najbolji sa okružne smotre idu na republičko takmičenje koje se ove godine održava u Valjevu.

Direktorka Narodne biblioteke Pirot, Bojana Ćirić, ističe da je ovo  jedinstvena manifestacija ovakvog tipa u našoj zemlji. “Manifestacija je jako značajna jer time negujemo jezičku kulturu, ljubav prema pisanoj reči, prema poeziji i prema čitanju, čim ova smotra toliko dugo traje mislim da smo na dobrom putu i da su to deca prepoznala”- rekla je Ćirićeva.

Bibliotekar, Milorad Kostić i jedan od članova žirija kaže da je  broj učesnika konstantan iz godine u godinu i da deca i nastavnici prepoznaju ovu smotru kao nešto što je bitno, vredno, što pored negovanja  kulture govora  razvija i kreativni potencijaln kod dece.

Pored Kostića recitatore su ocenjivali, glumac Narodnog pozorišta Pirot, Aleksandar Aleksić koji je i predsednik žirija i Jelena Mekić Veljković, profesor dečje književnosti i teorije književnosti

Svi koji su se plasirali za ovo takmičenje od strane Narodne biblioteke dobili su zahvalnice a oni koji izbore plasman za okružno takmičenje biće nagrađeni i knjigama.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker