Lokalna samouprava

Održan drugi Avanturistički outdoor festival u kanjonu reke Jerme

Mnogi će leto 2019. pamtiti po avanturama na drugom Avanturističkom outdoor festivalu
Jerma koji je održan od 14. do 18. avgusta u kanjonu reke Jerme. U trouglu nesvakidašnje lepote, na teritorijama opština Dimitrovgrad, Pirot i Babušnica, okupilo se 100 avanturista iz Srbije, Makedonije i Hrvatske. Outdoor i ekološke aktivnosti u Specijalnom rezervatu prirode Jerma ujedinile su pojedince, roditelje sa decom u jednu veliku porodicu koja je tokom pet dana trajanja festivala istraživala prirodne i kulturne vrednosti područja. Drugo izdanje festivala obeležilo je učestvovanje velikog broja dece koja su sa svojim roditeljima učestvovala u aktivnostima i boravila u prirodi.


Program festivala obuhvatao je preko 20 različitih outdoor, kulturnih i ekoloških programa u samom kanjonu reke Jerme, na Vlaškoj, Greben i Ruj planini. Planinarenje, planinsko trčanje, sportsko penjanje, planinski biciklizam, ulazak u neuređenu pećinu Vetrena dupka, joga, hodanje na balansirajućoj traci, ekološke radionice, prstenovački kamp, izrada kućica zap tice, istraživanje biljnog sveta u SRP Jerma, samo su neke od avantura sa festivala. U okviru festivala organizovana je i izložba dokumentarnih fotografija
“Jerma u prošlom veku”, prof. Slobodana Cvetkova iz Dimitrovgrada, kao i umetnička sedenća i druženje sa skulptorom i vajarom Zoranom Mojsilovim.


Veliko interesovanje posetilaca izazvao je i Avanturistički otvoreni dan koji je u subotu, 17. avgusta 2019. u selu Vlasi okupio oko 400 avanturista koji su učestovali na radionicama i outdoor aktivnostima. Zavod za zaštitu prirode Srbije okupio je brojne posetioce na svojim radionicama, gde su zainteresovani kroz igru učili o prirodi i životnoj sredini, a posebnu pažnju je privukla zmija koju su mnogi poželeli da drže i razbiju svoj strah ili saznaju nešto novo.


Poseban doživljaj i avantura koju će deca pamtiti je i dečija Avanturistička trka sa preprekama na kojoj je učestvovalo 58 dece. Deca su u timovima trčala na stazi kroz selo Vlasi i preskakala prepreke, provlačila se kroz blato, veslala u čamcima kroz reku Jermu i zajedno prolazila kroz cilj. Mnogi roditelji pratili su svoju decu na stazi, zajedno trčali sa njima, a neki nisu odoleli iskušenju da se i oni oprobaju na pojedinim preprekama. Medalje i Esensa proizvodi namenjeni deci i porodicama, obradovali su decu koja su tokom ovih aktivnosti doživala nezaboravne trenutke sa svojim roditeljima u prirodi.


Utisci posetilaca i pozitivni komentare, potvrđuju činjenicu da postoji potreba za ovakvim vidom aktivnog odmora i provođenja vremena u prirodi. a mnogi su već rezervisali svoje učešće za sledeću godinu.
Druga strana festivala jeste umrežavanje i razmena iskustava medju stručnim organizacijama i institucijama koje se bave aktivnostima u prirodi, turizmom i ekologijom. U organizaciji festivala učestvovalo je 50 ljudi na terenu, a uključene su i tri opštine, lokalne turističke organizacije i sportski centri, preko 10 sportskih klubova i NVO iz cele Srbije, lokalni smeštajni i ugostiteljski kapaciteti i lokalno stanovništvo.

Festival je podržan i od strane Ministarstva zaštite životne sredine R. Srbije i Turističke organizacije Srbije.
Organizacija Avanturističkog festivala pokrenuta je od strane udruženja Avanturistička mreža iz Pirota sa ciljem unapređenja i razvoja avanturizma i eko aktivnosti u kanjonu reke Jerme, kao i radi uključivanja i povećanja broja aktivnih porodica i pojedinaca u aktivnosti u prirodi. Nakon sredjivanja utisaka sa festivala, Avanturistička mreža nastavlja sa izradom dvojezičnog veb sajta o kanjonu reke Jerme.
Avanturistička mreža se zahvaljuje svim pokroviteljima i prijateljima manifestacije: Opština Dimitovgrad, Grad Pirot, JP Srbija Šume i upravitelj SRP Jerma, Turistička organizacija Pirot i Babušnica, JU Sportsko – turistički centar Dimitrovgrad, Ministarstvo zaštite životne sredine R. Srbije, Turistička organizacija Srbije, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Komunalne službe Pirot i Dimitrovgrad, Osnovna škola Hristo Botev/Moša
Pijade, BD dr Sava Petrović, Sportski klub Tribe, RunArt, Gorska služba spasavanja Srbije, BK klub Bike M, PSK Dvig, Studio Jogaona i Slobodan Slavica, kreativna radionica Dedina garaža, Kafanica Opančić, mesne zajednice Trnski Odorovci i Vlasi, kompanija Esensa, Merino world i Woolona, Armada obezbeđenje, Igor Đorđević i Marko Nikolić photography, Look at me studio, Nađa Pijanec design, Zoran Mojsilov, lokalni i nacionalni mediji, lokalno stanovništvo i brojni volonteri.

foto Igor Đorđević

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker