Gradska hronikaLokalna samouprava

Odeljenje onkologije Opšte bolnice Pirot opremljeno savremenom komorom za rastvaranje citostatika

Odeljenje onkologije Opšte bolnice Pirot dobilo je moderanu komoru za rastvaranje citostatika koja će značajno unaprediti rad ovog odeljenja koje iz godine u godinu, zbog opšteg trenda porasta broja obolelih od maligniteta, ima sve više posla. Uređaj vredan preko 2.8 miliona dinara Opšta bolnica Pirot nabavila je iz sopstvenih sredstava. Do sada se proces rastvaranja citostatika, koji je izuzetno delikatan sa aspekta bezbednosti osoblja koje radi na tom procesu, obavljan u improvizovanim uslovima, kazala je dr Dušica Mijalković, onkolog, i dodala da će nabavka ovog uređaja imati ogroman značaj za osoblje ovog odeljenja.

Novi aparat u pirotskoj bolnici

-Opremu smo nabavili iz sopstvenih sredstava. Reč je o neutrošenim sredstvima iz ranijeg perioda, Ministarstvo zdravlja je dalo saglasnost da možemo da ta sredstva iskoristimo za nabavku ovog aparata koji je preko potreban. To nam je bio prioritet broj jedan. Uspeli smo sami da zahvaljujući saglasnosti, kupimo opremu-kazao je direktor Petrović i dodao da će pomenuta komora posebno značiti medicinskom osoblju koje radi na ovom odeljenju sa aspekta bezbednosti, te da će se to odraziti i na kvalitetnije zbrinjavanje pacijenata koji boluju od najtežih bolesti.

Onkolog dr Dušica Mijalković kazala je novinarima da se proteklih 45 godina, koliko postoji ova služba u pirotskoj bolnici, proces rastvaranja citostatika obavljao u improvizovanim uslovima.

-Rastvaranje citostatika se obavljalo u improvizovanoj komori sve ovo vreme. Citostatici su isparvljivi toksični lekovi, a kako je oboljevanje od karcinoma u usponu, time je i korišćenje ovih lekova u porastu. Mi smo danas dobili jednu od najsavremenijih digitalnih laminarnih komora za rastvaranje citostatika čija je svrha da spreči širenje čestica citostatika van komore i na taj način su naše sestre i osoblje koje rastvara citostatike u aseptičkim uslovima, zaštićene od toksičnih efekata supstanci-kazala je dr Mijalković i dodala da se zahvaljuje menadžemntu Opšte bolnice, direktoru Petroviću i Ministarstvu zdravlja što su spoznali značaj nabavke ovog aparata.

onkologija pirot bolnica rastvaranje citostatika

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker