Gradska hronikaLokalna samouprava

Od solarne energije Pirot bi mogao godišnje da dobije i do 100 megavata struje

Pirotski kraj sa preko 1850 sunčanih sati godišnje spada u krajeve Srbije sa najboljim usl0vima za gradnju solarnih elektrana, a na godišnjem nivou, u idealnim uslovima, po nezvaničnim procenama moglo bi da se dobije i do 100 megavata struje.

 

944602_10201333840804690_400951084_nOsim obnovljivih izvora energije poput hidroelektrana, najnoviji trend u svetu energetike jesu solarne elektrane. Kako je Pirotskim vestima izjavio samostalni stručni saradnik za energetiku u opštini Pirot, diplomirani mašinski inženjer Bojan Ivković, pirotski kraj bi, po nezvaničnim procenama, godišnje mogao da od ovog vida energije dobije i do 100 megavata struje.

-Potencijal sunčeve energije u pirotskom kraju je među najvećim u Srbiji. U idealnim uslovima, Pirot bi od solarne energije mogao da dobije struje koliko dobija od Hidroelektrane Pirot, koja ima snagu od 80 megavata, a sve iz razloga što naš kraj ima veliki broj sunčanih sati u toku godine, preko 1850-navodi Ivković i dodaje da postoji interesovanje potencijalnih investitora._DSC3055

-Opština Pirot  je već preduzela korake u cilju identifikacije povoljnih lokacija, ali i u domenu priprema osnove za nesmetano izdavanje potrebnih dokumenata. Pored toga, lokalna samouprava je aktivna i u domenu pružanja podrške institucijama i organizacijama koje se bave popularizacijom ovog vida energije. Najvežiji primer je projekat u okviru koga je Tehnička škola dobila mini solarnu elektranu u okviru Prekogranične saradnje pa će njena iskustva biti na raspolaganju svim potencijalnim investitorima-kaže Ivković.

Osim u solarnoj, pirotski kraj ima odlične hidropotencijale. Hidroelektrana Pirot je svojevremeno predstavljala jedan od najvećih građevinskih poduhvata u SFRJ, vršnog je karaktera, a osim nje, u našem kraju je identifikovano i nekoliko desetina lokacija pogodnih za gradnju mini-hidroelektrana, od kojih je nekoliko već u fazi pripreme dokumentacije.

tekst i autor fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

2 Comments

  1. Opština Pirot i Pirotski okrug,ima hidroenergetskog potencijala oko 200 MW. To su direktna ulaganja od oko 400 miliona EUR, a benefit od tih ulaganja je 10 puta više. Potencijal od energije na biomasu je oko 100 MW. Od solarne energije ne bi trebao da bude više od 100 MW, zbog površine koju zauzimaju solarni paneli, a to je oko 100 Ha po MW.. Znači, potencijal je oko 400 MW. To je bez malo pola proizvodnje hidroelektrane Đerdap. Za solarnu energiju nisu potrebni topli dani i izuzetno jaka sunčeva energija, potrebna je intenzivna svetlost,znači, manja oblačnost, povoljna vetrovitost i slaba kišovitost zbog hlađenja panela. Jako sunce i toplota uništava solarne panele. Za proizvodnju tople vode je obrnuto. U svakom slučaju, Pirotski okrug je majdan za elektrane na obnovljive izvore energije, uz neophodnu ambijentalnu i ekološku optimalizaciju i održivost. Jedini je problem.. znati kako, s kim, sa čim i.. na koji način. A verujte, to je najmanji problem, sem za one koji to vide samo kao lepu političku priču i davanje nade.. I posle te priče i nade.. dobiju izbore.. Živi bili..

    1. Dali znate da NIKOLA TESLA JE IMAO STUJU BEZ ZICE I CENTRALEPRE STO GODINA, ALI EDISON OD WESTING HOUSE JE REKAO GDE CE BITI METAR TAKO DABI ON NAPLACCIVAO ZA STUJU .?dali znate da nikola tesla je napravio elektricni automobil u 1909 godinu!! bateriaje bila 84volta, motor je bio osan konjske snage, naj brze je iso 37 kilometra na sat.u americu je bilo34000 elektricni autos u1912godine.Pazasto sadposle sto godina jos uvek nema teslina invencija mislite se pa pronadjite teslinutehniku ako ste sposobni da to uradite za sve ljude na ovom nasem mucnom svetu !!! VOLIM SVOJ RODNI KRAJ PIROT A I MOJIH SRBIJANACA U BOZJU POMOC SVE SE MOZE NAPRAVITI SAMO TREBA ICLEDNIKA DA TO PRONADJU I DA NE KRIJU KAO AMERIKA STO KRIJE!!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker