Reportaža

Od Sofije do Londona biciklama – rutama trgovaca belim robljem

Danas je u Pirot došlo deset biciklista koji će na biciklama preći više od 2.000 kilometara od Sofije do Londona kako bi ukazali na značaj borbe protiv trgovine ljudima.

Organizator ove akcije je “Kampanja 21”, a u Pirotu su akciju podržali Policijska uprava Pirot i Kancelarija za mlade.

_DSC1529Nije slučajno što biciklisti prolaze i kroz Pirot, jer je i naš grad na ruti kojom trgovci beli robljem svoje žrtve transportuju od Istoka ka zemljama Zapadne Evrope.

Kako je za Pirotske vesti kazao Deren Kovington iz “Kampanje 21”, biciklisti će preći 2050 kilometara za 11 dana i proći će kroz 10 zemalja Evrope.

-Razlog što prolazimo kroz zemlje poput Bugarske, Srbije i Mađarske je upravo činjenica da se nalaze na ruti trgovaca belim robljem koji svoje žrtve “vrbuju” u istočnim zemljama i transportuju ovim putevima ka Zapadu kako bi ih iskorišćavali i kao moderne robove primoravanjem na rad, ali i seksualno i na mnoge druge načina-kaže Kovington.

Jedna od biciklistkinja Anabel Poldridž kaže da  je motivaciju da krene na ovako dug put, iako se nikada ozbiljno nije bavila biciklizmom, kada je čula da se u Londonu, gde ona živi i radi kao kuvar, devojčice još kao vrlo male primoravaju da se bave prostitucijom._DSC1524

-To mi je slomilo srce i rešila sam da se priključim akciji-kaže Poldridžova.

Ispektor Policijske uprave Pirot, u Odseku za strance, Tatjana Jončić, kaže za Pirotske vesti da se nažalost i naš grad nalazi na ovoj ruti.

-Upravo zbog toga ćemo u narednom periodu održati veliki broj predavanja u svim pirotskim školama kako bi decu upoznali sa ovim vidom kriminala i kako bi radili na njegovom sprečavanju-kaže Jončićeva.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker