Gradska hronika

Od početka godine 26 prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja, jedno ubistvo i učestalo uznemiravanje žena na javnim funkcijama

Od početka godine Centru za socijalni rad Pirot prijavljeno je 26 slučajeva porodičnog nasilja.  Događaj od 5. marta kada je u centru grada ubijena žena pokrenuo je polemiku o bezbednosti žena i adekvatnoj reakciji institucija i društvene zajednice. I građani i institucije saglasni su da se ni jedan vid nasilja ne sme tolerisati a sa druge strane sve je učestalija pojava da se putem društvenih mreža žene  etiketiraju i upućuje poziv na linč.

Komentarišući broj prijavljenih slučajeva porodičnog  nasilja Centru za socijalni rad Pirot, direktorka,  Marija Vasić, kaže da su žene osnažene da prijavljuju nasilnike  i da su preventivne aktivnosti profesionalaca Centra za socijalni rad dale rezultate.  Gradskom odlukom predviđena je pomoć za žene žrtve nasilja koja se ogleda u pružanju finansijske pomoći za naknadu troškova smeštaja i ostalih neophodnih troškova nakon napuštanja nasilnika. „ Ova mera je uvedena kako bi žene mogle da organizuju svoj život i život svoje dece do pronalaženja trajnog rešenja ali od donošenja odluke u proseku jedna žena godišnje koristi ovu uslugu“ – kaže Vasićeva.

„Smatram da projekat zaštite žena žrtava nasilja koji podrazumeva sigurne kuće, iz naše analize mera i aktivnosti,  nije potreban gradu Pirotu. Mnogo ozbiljniji problem su potencijalni nasilnici za koje za sada ne postoji program koji bi na adekvatan način sagledao uzroke nasilničkog ponašanja, preveniranje uzroka a samim tim i sprečavanje femicida“ – kaže, direktorka Centru za socijalni rad, Marija Vasić.

“Ako se na društvenim mrežama promoviše nasilna komunikacija i targetiraju žene time što se objavljuju njihove fotografije i puno ime i prezime i indirektno poziva na nasilje onda je priča o sigurnim kućama zamena teze” – ističe Vasićeva.

Milena Dimitrijević, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Pirota kaže da je u poslednje vreme izražena  digitalna diskriminacija i konstantno nasilja nad ženama koje su nosioci javnih funkcija u gradu. „To dolazi  od onih koji se navodno „bore“ za zaštitu žena od nasilja obećavajući ženama Pirota Sigurnu kuću. Misle da će tako rešiti problem nasilja i to govori koliko malo znaju o problemu. Govori o njihovom cilju i jeftinom populizmu. Da otvore Sigurnu kuću i da je napune zlostavljanim ženama i decom? Šta nam to govori? Da se uspešno borimo  sa problemom nasilja? I ti “ borci“ koji pozivaju žene na proteste u isto vreme  krše Zakon o zabrani diskriminacije, propagiraju govor mržnje i putem fejsbuka vređaju, etiketiraju i omalovažavaju žene“ – kaže Dimitrijevićeva.

„Ja sam jedna od žena koja  se našla na meti „boraca“ za prava žena i zaštitu od nasilja.Sa fotografijama mog lica i sa tekstom klasične diskriminacije zbog izgleda, mojih godina, političkog opredeljenja, nacionalne pripadnosti i profesionalnog statusa. Pogrdne tvrdnje neću da nabrajam, sramota me je od srama koji oni nemaju. Upravo ti nasilnici sebi dodeljuju  ulogu zaštitnika  žena“ – ističe, Milena Dimitrijević, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i dodaje da se Zakonom  o zabrani diskriminacije u članu 13 smatra se  TEŠKIM oblikom diskriminacije propagiranje diskriminacije putem javnih glasila.

Dimitrijevićeva kaže da ćee se  kao žena , predsednica Skupštine, i predsednica lokalnog Saveta za rodnu ravnopravnost i dalje zalagati  za prava žena i njihovo dostojanstvo. „Da nasilnike otkrijemo što pre, da ih prijavimo institucijama i sprečimo  u njihovom kukavičkom poduhvatu ugrožavanja ženskog  zdravlja i bezbednosti. Drage moje sugrađanke, otvorite oči, podignite glave i ne dozvolite da bilo ko manipuliše vama. Borićemo se zajedno sa instutucijama sistema, da se događaj od 5. marta više nikada ne ponovi“- poručila je Milena Dimitrijević, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Pirota.

Ženske organizacije civilnog društva u Pirotu jedinstvenog su stava da niko ne bi trebalo da ugrožava nečija  prava. Sajber nasilje je podjednako opasno kao i direktno nasilje a komentar o poklanjanju Sigurne kuće ženama u Pirotu doživljavamo kao  ruganje svim ženama. Kao organizacije civilnog društva  zalažemo se za adekvatnu zaštitu svih žena žrtava nasilja i pravovremenu reakciju institucija.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker