Kultura

Od hobija do revije

Piroćanka Silvana Tošić,priprema svoju modnu reviju  pod nazivom “Etno Glamour” koja će biti održana sredinom jula na prostoru ispred Galerije”Čedomir Krstić”.

image
Silvana Tošić

U pitanju su odevni predmeti koji kao detalj imaju motive pirotskog ćilima.Tošićeva ističe da to nije klasična modna linija ,već neka vrsta odeće- suvenira,što može da bude zanimljivo turistima ,s obzirom na to da su šare veoma efektne.Naravno,pošto nije u pitanju ćilim,motivi nisu preslikani već  ukomponovani i prilagođeni odevnim komadima”.Etno glamour “je radni naslov-pod tim imenom sam i konkurisala za program pirotskog kulturnog leta.Htela sam da naglasim da tradicionalni motivi mogu da budu i te kako glamurozni i da to nije samo  odeća za  kulturno-umetnička  društva.Dakle,deo revije će činiti tunike od srpskog platna a drugi deo haljine,tunike i još neki odevni predmeti koji mogu da se nose i u svečanim prilikama.Neće ih predstaviti  klasične manekenke,ali nemogu  da otkrivam baš sve detalje.

image

Ideja za ovakve odevne predmete je nastala još pre nekoliko godina,ali sam u realizaciju krenula nedavno-nakon jednog priloga koji sam radila a vezan je za pirotske suvenire.Poruka je bila da bi različiti pirotski  suveniri trebalo da se rade u Pirotu a ne u drugim krajevima  Srbije ,da naši Piroćanci od toga zarađuju a svakako bi i grad imao koristi od toga. Za potrebe tog priloga kreirala sam tada jednu dugu haljinu u koju sam umetnula stari šal sa motivima ćilima.Ljudima se jako dopalo i dobila sam puno poruka sa pitanjem gde to može da se kupi.

image

Inače,oduvek sam bila fascinirana šarama pirotskog ćilima -možda zato što sam odrastala uz razboj pa mi je praktično prva igračka bila tupica. Moja nana Dušanka je bila tkalja, čuvala me je tako što sam sedela pored razboja  dok je ona tkala ćilime sa ostalim bakama iz komšiluka  u Jatagan mali.Tako da tkanje i ćilim za mene imaju pre  svega veliku emotivnu vrednost.

image

Naša sugrađanka kaže da su reakcije na njen hobi uglavnom veoma pozitivne ,naročito se dopalo Piroćancima koji žive u drugim gradovima Srbije i u inostranstvu,ali kako to obično biva da niko nije postao prorok u svom selu,nailazi i na veoma negativne i zlonamerne komentare. “Komentarisaće i dalje ali to me ne dotiče,psi laju,karavani prolaze… Ja ovo radim sa entuzijazmom i uz velike finansijske poteškoće, ali,kreiranje je moj dugogodišnji hobi i uživam u tome.Takođe,uvek sam kroz svoju profesiju- novinar sam već 22 godine- sa zadovoljstvom promovisala tradiciju  grada, jer sam lokalpatriota i u srcu i na delu.Nadam se da će i ova modna revija biti pre svega promocija Pirota, odnosno  najvrednijeg bogatstva koje imamo – a to su vanvremenske šare našeg ćilima – u drugačijem izdanju.Nemožemo baš svi da se umotamo u ćilim ali možemo u poneku šaru, tako ćemo na još jedan način pokazati ljudima da se ponosimo i čuvamo ono što su nam bake ostavile u amanet.

image

Moram još da naglasim da modne revije ne bi ni bilo da oko sebe nemam ekipu kompetentnih ljudi – najboljih u svom poslu ,to su moji dugogodišnji prijatelji,kolege,poslovni saradnici, kojima ću ,nadam se imati prilike da se odužim u nekom narednom periodu. Zadovoljstvo mi je da sam poršku za ovo što radim  dobila i od gradonačelnika Vladana Vasića, koji je reviju prepoznao kao promociju naše tradicije i  kulturne baštine. 
Fotografije Dragana Branković/Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker