Gradska hronika

Od bolesti plavi jezik u Pirotu uginulo 12 grla

Važno je znati da se bolest ne prenosi sa životinje na životinje i bolest koja se sa životinje ne prenosi na ljude, navodi direktor Veterinarske klinike Miodrag Jovanović.

krava

Područje Pirotskog okruga zbog pojave zarazne bolesti plavi jezik od koje je zaključno sa današnjim danom uginulo najmanje 12 grla ovaca proglašeno je zaraženim područjem. Ovu bolest, prema rečima veterinara, prenose komarci i može se u velikom procentu izlečiti ako se pravovremeno reaguje.

Prema rečima direktora Veterinarske klinike Pirot Miodraga Jovanovića, procenat uginuća kod sitne stoke je od jedan do tri odsto dok je kod goveda svega jedan procenat.

“Važno je znati da se bolest ne prenosi sa životinje na životinje i bolest koja se sa životinje ne prenosi na ljude”, kazao je Jovanović.

Šef Veterinarske inspekcije Upravnog okruga Pirot Snežana Stojanović kazala je da je Ministarstvo naložilo zabranu kretanja i napuštanja zaraženih i ugroženih područja, praćenje kliničkih simptoma.

Vlasnici su dužni da veterinarima prijave sve simptome. Bolest se javlja sa temperaturom 41-42, dolazi do pojave ranica u usnoj duplji, otoka u tom predelu što izaziva baljenje iz usta životinja, koje prestaju da jedu, piju vodu”, kaže Stojanovićeva.

Tekst i foto A.Ć

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker