Kultura

Očišćen spomenik oslobodiocima Pirota

Pirot, 06. maj 2016 – U nastavku velike akcije čišćenja spomenika i institucija kulture u gradovima širom Srbije, očišćen je i zaštićen spomenik oslobodiocima Pirota od Turaka. Stručni tim kampanje “Cif čisti Srbiju“ koji predvode konzervatori, profesori sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa čuvenog pirotskog spomenika uklonio je grafite, naslage čađi i ostale nataložene nečistoće, čime je spomeniku vraćen blistavi sjaj. Nakon temeljnog čišćenja nanesen je i specijalni anti-grafitni sloj koji će olakšati njegovo dalje održavanje.

image

„Ulaganje u lokalnu zajednicu i podrška njenom razvoju veoma su važni za poslovanje kompanije Unilever Beograd. Reakcije koje od početka sprovođenja ove kampanje dobijamo od građana i lokalne zajednice u Srbiji uveravaju nas da radimo veoma korisnu stvar i verujem da smo uspeli da prenesemo poruku ove kampanje, a to je da higijena i čistoća treba da budu na visokom nivou, kako u našem domu tako i u prostorima koje koristimo svi“, rekao je g. Dobrivoje Milovanović, direktor kompanije Unilever Beograd d.o.o. i dodao: „Naš plan je da očuvanje spomenika kulture, ali i drugih institucija kulture i javnih površina, bude trajno u svesti svih građana u Srbiji i zbog toga smo brendu Cif, kao jednom od najboljih sredstava za čišćenje, dodelili ulogu predvodnika i motivatora da se što više ljudi uključi i podrži ovu ideju.“

image

Nakon uređenja fasade Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, čime je ove godine i zvanično počela akcija „Cif čisti Srbiju“ zvanično počela i čišćenja spomenika Karađorđu u Topoli, sada će i građani Pirota i gosti ovog grada moći da vide jedan od najznačajnijih gradskih spomenika u svom punom sjaju. Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj kampanji tokom maja će biti očišćeni i spomenici kulture u Zrenjaninu i Negotinu, čemu će na indirektan način doprineti i građani, jer će deo prihoda od prodatih sredstava za čišćenje iz palete Cif izdvojiti za ovu akciju. Više informacija o kampanji, ali i o spomencima koji će biti očišćeni možete pronaći na internet stranici www.cifcistisrbiju.rs kao i na zvaničnim Facebook (CifcistiSrbiju) i Tviter (@CifcistiSrbiju) profilima kampanje.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker