Gradska hronika

Obuka za turističke pratioce

Turistička organizacija Pirot(TOP) u saradnji sa opštinom Pirot, Regionalnom privrednom komorom Niš i “Academia homo turisticus” iz Niša pozvala je sve nezaposlene turizmologe, ali i ljude drugih obrazovnih profila da konkurišu za obuku i polaganje ispita za buduće turističke pratioce koji će biti na usluzi svim organizovanim grupama turista koji posećuju naš grad.

Kako je za Pirotske vesti izjavio direktor TOP Bratislav Zlatkov, svi zainteresovani mogu da se prijave najkasnije do 1. oktobra na email adresu [email protected] ili da dođu lično u TOP i dobiju sve neophodne informacije i formulare.

-Prednost će imati osobe sa zavrešnim VII stepenom, iz oblasti turizma i geografije, uz obavezno znanje jednog svetskog jezika, ali je važno reći da mogu da konkurišu i ostali zainteresovani sa srednjom školom. Cena obuke i polaganja ispita za turističke pratioce iznosi 8.000 dinara po osobi. Prvi deo obuke će se organizovati u Pirotu od 11. do 13. oktobra u Medija centru Doma kulture. Opština Pirot i TOP će finansirati obuku i polaganje za deset prijavljenih kandidata koji polože i dobiju licencu za turističkog pratioca-kaže Zlatkov.DSC_3744

Po njegovim rečima, kada se obuka završi i budu izdate licence, TOP će imati u svojoj organizacionoj strukturi 10 lokalnih turističkih pratioca koji će biti na raspolaganju organizovanim grupama turista koji žele da se upoznaju sa kulturno-istorijskim spomenicima u Pirotu i drugim znamenitostima, ali i lepotama Stare planine.mali planinari

-Ovo je odlična šansa za nezaposlene mlade turizmologe sa liste nezaposlenih pirotske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje da steknu prvo radno iskustvo i primene u praksi znanja koja su sticali tokom školovanja-kazao je Zlatkov.mali planinari na basarskom kamenu

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

 

Slične vesti

2 Comments

  1. A da se sada na trenutak vratimo u realnost…Eto ja sam diplomirani geograf-turizmolog, i takodje posedujem gore navedenu licencu, najverovatnije sam jedini u Pirotu sa istom. I s obzirom da grupe ne vodim ja, pitam se ko ih onda vodi? Kakva je to onda sansa za moje nezaposlene kolege koje bi zelele da steknu licencu?
    Iskreno se nadam da ovoga puta turisticka organizacija nece zaboravititi da ispostuje zakon i da ce stvarno angazovati ove ljude sa licencom, kad mene vec nije, i da ce biti dovoljno ozbiljna kako u svojim planovima tako i u svojim odlukama, za razliku od nekih prethodnih prilika. Takodje se nadam da ce se uspostaviti sistemske mere pre svega za uskladjivanje ponude i potraznje i da ce konacno snazna promocija uspeti da privuce turiste.

  2. Pravi je trenutak da Pirot dobije te pratioce jer vikendom dolazi na stotine turista iz Bugarske koji ne znaju gde da idu, a ovako bi im objasnili gde mogu dobro da jedu, šta da vide, gde da odu na Staru planinu na izlet, stvarno su falili Pirotu pratioci, ili vodiči, ili kako se već zovu. Samo još da se očisti tvrđava, jer tamo obavezno idu i zateknu gomie pivskih flaša, smeća i svačega, i naravno tvrđava treba da se otvori za javnost a da ne bude zakatančena i da ne može da se uđe jer svi koji dođu naravno da žele da uđu i pogledaju tvrđavu iznutra….

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker