Gradska hronika

Obeležili Dan zaštite biološke raznovrsnosti

U cilju podizanja javne svesti i povećanja razumevanja značaja očuvanja biološke raznovrsnosti, Ujedinjene nacije  su proglasile 22. maj datumom međunarodnog Dana zaštite biološke raznovrsnosti.

image

Danas u OŠ “Sveti Sava” se obeležava Međunarodni dan biodiverziteta, koji se sprovodi u okviru projekta Ekomotivacija pod pokroviteljstvom ViP-a.

image

Svetosavci su ovaj dan odabrali kao projektni dan škole u okviru međunarodnog programa Eko škola I nizom razlićitih aktivnosti na svim časovima širiće ekološku svest kod dece.

image

Ovim povodom đaci viših razreda naučili su na času hemije kako se reciklira papir; na času biologije razgovaraće o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama naše planete I napraviće izložbu.radova, na casu tehničkog obrazovanja praviće prese za konzerve a na času istorije pričaće o ekološkim posledicama ratova…

image

Učenici od prvog do četvrtog razreda postaviće kućice I hranilice za ptice i praviće plakate na temu Sačuvajmo naše gradske ptice,

image

Međunarodni dan biodiverziteta obeležava se svakog 22. maja, a ima za cilj ukazivanje javnosti na značaj saradnje u zaštiti retkih i ugroženih vrsta i primenu Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune.

image

Konvencijom o biodiverzitetu, koja je usvojena 1992. godine u Rio de Žaneiru, ustanovljena je strategija zaustavljanja smanjivanja biodiverziteta koji podrazumeva raznovrsnost gena, vrsta i ekosistema na Zemlji. Ovaj dokument kao glavne ciljeve postavlja očuvanje biološke raznovrsnosti, održivo korišćenje njegovih komponenti i pravedna raspodela dobrobiti od korišćenja resursa.

image

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker