Gradska hronika

Obeležen Međunarodni dan broja Pi

U OŠ“Sveti Sava“ u Pirotu danas je, kao i svuda u svetu, obeležen Međunarodni dan broja Pi. Pi broj predstavlja univerzum, jer se u njegovim decimalama svi mogu pronaći. Kako naučnici tvrde, među ciframa broja Pi, redom počevši od nekog mesta, može se naći bilo koji konačan niz: vaš datum rođenja, broj telefona, matični broj, sve se to nalazi negde u broju Pi. Baš na ovaj dan rođen je i Albert Ajnštajn.

medjunarodni dan broja Pi_2

Čestitamo učenicima ovaj dan i želimo da vam znanje i nauka uvek budu na prvom mestu, kažu u ovoj školi.

Aktivnosti koje su realizovane danas u školi:

Učenici drugog i četvrtog razreda učestvovali su u nizu kvizova, igrica i zanimljivosti primerene njihovim uzrastu: igra asocijacije i otkrijmo sliku, izložbeni panoi, pultovi sa igricama (lego kocke, hanojske kule, rubikova kocka, šah,mađioničarski trikovi, karte i sl). Interesantno je to da su voditelji i realizatori ovih aktivnosti učenici šestog razreda.

medjunarodni dan broja Pi_1

Za to vreme, učenici osmog razreda održali su prezentaciju o zanimljivostima vezanim za broj Pi i takmičenje u recitovanju broja pi gde je pobedila učenica Tea Ilijev koja je uspela da nauči 200 decimala ovog magičnog broja.

broj pi

Na kraju su se učesnici počastili pecivom i kolačima koje su spremili roditelji.

 

Ovo je međunarodni eTwinning projekat koji nosi naziv PI AROUND US, i istog dana se slične aktivnosti realizuju u partnerskoj školi u Tuzli, Bosna i Hercegovina. Učenici i nastavnici će razmeniti iskustva obeležavanja dana Pi putem video konferencije koja se praktikuje u našoj školi budući da su učenici uključeni u veliki broj međunarodnih eTwinning projekata i do sada su razgovarali sa decom iz Italije i Turske.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker