Gradska hronika

O Zakonu o radu se još uvek pregovara

Jedan od najvažnijih reformskih zakona koje Vlada ima u planu da usvoji je svakako Izmena i dopuna Zakona o radu, ali se upravo oko tog predloga prethodnih dana podigla velika prašina.

Predlog Izmene i dopune Zakona o radu je povučen iz procedure pre parlamentarnih izbora, ali je radna grupa iz pregovora još tada postavila 5 tačaka o kojima je potrebno dodatno pregovarati.

SSSSPet ključnih pitanja su sigurno rad na odredjeno vreme, otkaz ugovora o radu, prošireno dejstvo kolektivnih ugovora , minimalna cena rada i otpremnina u slučaju da radnik bude proglašen tehnološkim viškom. Smatramo da je ovo nešto blaži oblik “Radulovićevog zakona”, i upravo zbog toga nezadovoljni smo trenutnom situacijom i socijalnim dijalogom. Po ovom predlogu briše se smenski rad, minuli rad se odnosi samo na rad kod poslednjeg poslodavca, kod odlaska radnika u penziju umesto dosadašnje isplate tri prosečne zarade, po novom su predviđene dve i postoje još dosta izmena koje nisu u interesu radnika, a koje ćemo u pregovorima pokušati da promenimo – izjavio je Pirotskim vestima, Rodoljub Ćirić, predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije u Pirotu.

Sindikati takođe predlažu i veću minimalnu zaradu, od 130 dinara po radnom satu, ali Ministarstvo finansija do sada nije prihvatilo ovaj predlog.

A.Ć.

Foto – SSSS

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker