Gradska hronika

O izmenama u Zakonu o radu u utorak

Izmene Zakona o radu ući će u utorak u skupštinsku proceduru i biće usvojene do kraja jula. Jedina odredba čija sudbina još nije rešena jeste prošireno dejstvo kolektivnog ugovora dok će ostali članovi ostati onakvi kakvi su u sadašnjem nacrtu, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin na radnom susretu sa članovima i partnerima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). 

Radnom ručku prisustvovao je i predsednik opštine Pirot i član UO NALED, mr Vladan Vasić.

vulin naled

Vulin je naglasio da je želja Vlade Srbije bila da se u Zakonu o radu izmene sve odredbe koje će ambijent za poslodavce učiniti boljim, ali vodeći računa o interesima radnika. Ministar Vulin je ocenio da te izmene jesu važne, ali da same ni izbliza nisu dovoljne da podignu Srbiju na svetskim listama konkurentnosti. „Biće usvojene u paketu sa zakonima o stečaju i privatizaciji i to su zakoni koji zajedno mogu da naprave razliku“, rekao je Vulin.

„Sve što radimo u Zakonu o radu ne radimo da bi neko ostao bez posla, naprotiv. Ovaj Zakon će sigurno doprineti novom zapošljavanju“, ocenio je ministar za rad i dodao da javna rasprava traje pet meseci i da se ništa neće dobiti ukoliko bude produžena za još 20 dana.

Govoreći o ključnim izmenama u Zakonu, ministar Vulin rekao je da će se minuli rad plaćati samo za staž kod poslednjeg poslodavca što nije u korist onih koji bi tek trebalo da počnu da rade, ali će učiniti isplativijim zapošljavanje starijih osoba, koje najteže dolaze do posla. S druge strane, kao problem je naveo to što će biti propuštena prilika da se reguliše rad agencija za zapošljavanje.

Član Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor kompanije Bambi Miroslav Miletić istakao je da u oblastima kao što je utvrđivanje minimalne cene rada, preraspodela radnog vremena ili određivanje osnovnice za obračun naknade zarade tokom odmora postoji još prostora za unapređenja i da je NALED spreman da pruži pomoć konkretnim predlozima i rešenjima.

Takođe NALED, kao udruženje koje zagovara izbalansirana rešenja nije zadovoljan činjenicom  da u pregovorima socijalnih partnera, nezaposleni, kojih na zvaničnoj evidenciji ima više od 750.000, nisu bili zastupljeni na odgovarajući način.

„NALED je jedini koji se založio za nezaposlene i u saradnji sa USAID-om i RTS-om kroz kampanju „Pitajte kada“ skrenuli smo pažnju spotom „Đavolja posla“ na neke od prepreka u Zakonu o radu koji destimulišu zapošljavanje“, rekao je Miletić i pozvao na produžavanje javne rasprave ocenivši da postojeći nacrt neće zadovoljiti poslodavce i sindikate.

Miletić je podsetio da je NALED formirao Savez za fer konkurenciju u kojoj su okupljene kompanije koje redovno izmiruju sve obaveze prema državi i zaposlenima, posluju legalno i značajno doprinose domaćoj ekonomiji, a spremne su da pomognu i u suzbijanju najvećeg problema – sive ekonomije i pozvao državu da ih institucionalno prepozna i nagradi.

“Predlažemo sastavljanje Bele liste odgovornih kompanija, a nadamo se i da će nadležne institucije podržati NALED-ov program certifikacije kompanija koje su dokazale svoju društvenu odgovornost ne samo putem donacija već i ponašanjem prema zaposlenima, dobavljačima i zajednici u kojoj posluju”, rekao je Miletić.

vulin

Ministar za rad i njegovi saradnici predstavili su liderima javnog, privatnog i civilnog sektora iz članstva NALED-a planove kada je reč o unapređenju rada inspekcije rada, kao i socijalne politike. Takođe, predstavljene su izmene zakona koji reguliše penzijsko osiguranje i predviđa izjednačavanje starosne granice za odlazak u penziju za žene i muškarce na 65 godina. Ocenjeno je da niko nije zadovoljan takvim rešenjem, ali je ono nužno jer bi ovim tempom moglo da se dogodi da vrlo brzo odnos zaposlenih i penzionera bude jedan prema dva što bi bilo nemoguće finansirati.

Uvaženi gotovo svi predlozi NALED-a

Ministar Vulin je pohvalio kompanije u članstvu NALED-a kao najbolji deo privrede koji redovno izmiruje obaveze prema državi i zaposlenima i ocenio da su uputili dobre predloge za izmene Zakona o radu, od kojih su gotovo svi uvaženi, a nisu bili u suprotnosti sa interesima radnika.

Manje dokumentacije za porodilje

Kada je reč o inicijativi NALED-a u okviru antibirokratske kampanje „Pitajte kada“ da se smanji broj dokumenata potrebnih porodiljama i njihovim poslodavcima za osvarivanje prava na naknadu tokom odsustva, ministar rada saopštio je da je već formirana radna grupa u Ministarstvu koja radi na izmenama Zakona o finansijskoj podršci poridici s decom, koja će do kraja godine smanjiti rešiti taj problem. „Ima nesavesnih poslodavaca koji odugovlače isplatu novca porodiljama. Postoji inicijativa da se naknada isplaćuje direktno porodiljama, ali moramo da nađemo mehanizam koji neće stvoriti nove zloupotrebe“, rekao je Vulin.

Saopštenje NALED-a

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker