Gradska hronika

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici uskoro na snazi

Kako bi se nasilje u porodici smanjilo i prestalo,  uskoro stupa na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. U skladu s tim, predstavnici pravosudnih organa i policije na obukama za primenu novog Zakona uče kako da pomognu žrtvi nasilja i da postupe u njenom najboljem interesu. Novim Zakonom predviđeno je i formiranje centralne evidencije gde će biti objedinjene sve pojedinačne evidencije o prijavljenim slučajevima nasilja u porodici, o izrečenim i sprovedenim merama.

-Profesionalci Centra za socijalni rad nisu deo tih specijalizovanih obuka s obzirom na to da oni pohađaju slične progame o porodičnom nasilju poslednjih godina. Najvažnija novina sadržana u ovom Zakonu su hitne mere koje treba da spreče nasilje i da deluju preventivno, a to su udaljavanje nasilnika iz porodice i sprečavanje komunikacije između nasilnika i žrtve nasilja koje se donose odmah od strane policijskih službenika- izjavila je direktorka Centra za socijalni rad Marija Vasić.

Udaljavanje nasilnika iz porodice treba da pruži dovoljno vremena za preuzimanje adekvatnih mera za zaštitu žrtve. Zakon predviđa obaveznu saradnju policije, tužilaštva, sudova, centara za socijalni rad, zdravstvenih i obrazovnih ustanova kao i profesionalnu disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skaldu sa Zakonom.

-Predviđene su disciplinske i prekršajne kazne za predstavnike državnih institucija koje ne reaguju u skladu sa Zakonom i to su visoke novčane kazne koje će se primenjivati tako da ćemo svi imati određenu odgovornost u rešavanju ove problematike. Takođe, centralnim evidencijama će moći da pristupe javni tužioci kako bi pri donošenju odluka mogli da imaju uvid u istoriju porodičnog nasilja u pojedinačnom slučaju- izjavila je Marija Vasić.

Izvor: TV Pirot

Slične vesti

2 Comments

  1. gde de posaljemo nasilnika….hotel, park, kafana…iz cije kuce ga isterujemo, u papucama, bez novca, pribora za licnu higijenu? Mozda nasilnik ide ujutru na posao? Ovo jos nije video zastitnik gradjana. Bice veselo.

    1. A da li moze isprebijana zena koja je trpela celu noc torturu I izbacena napolje od strane istog tog nasilnika da ide ujutru na posao?Njega na robiju, kakvu bre kafanu dok se ne vrati da je zakolje kao sto citamo svaki dan.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker