Gradska hronika

Novi uređaji u Opštoj bolnici

U Opštoj bolnici, na odeljenjima za hirurgiju i infektivne bolesti, instalirana je nova oprema u vidu uređaja za terapiju hroničnih rana negativnim pritiskom, takozvani “vak” aparati, koji omogućavaju znatno brže zarastanje teških rana poput dekubita ili kod terapija dijabetskog stopala.

bolnica

Po rečima direktora Opšte bolnice Gorana Petrovića, reč je o aparatima koji se odavno koriste u razvijenim zemljama, dok je Opšta bolnica među prvim medicinskim ustanovama u Srbiji koja uvodi ovakve vidove terapija.

-Ovaj vid terapije se od pre mesec-dva primenjuje i u našoj bolnici. Imamo dva aparata a nadamo se da ćemo, ako bude potrebe, nabaviti i treći aparat. Savremenim aparatim omogućićemo brže zarastanje hroničnih rana kao što su dekubitalne rane sa kojima naši pacijenti imaju velike probleme, zatim ulkusne rane koje se dešavaju kod ljudi koji imaju problema sa proširenim venama, takođe i rane koje nastaju kod dijabetskog stopala i sve ostale rane. Cela ideja terapije je da se što pre zatvori rana, da se što manje vremena provede u bolnici. Prednost je u bržem zarastanju, manjem koštanju, ali i ne postoji mogućnost kontaminacije rane, kao i širenje same infekcije na druge osobe-kazao je direktor Petrović.

Načelnik Odeljenja hirurgije u Opštoj bolnici u Pirot dr Srđan Denčić kazao je da je reč o tretmanu hroničnih rana na savremen način.

-Princip tretmana je pravljenje vakuma uz pomoć uređaja koji stvara negativan pritisak, čime se omogućava ravnomerno rasprostranjivanje pritiska na ranu i upijanje sekreta i onda imamo prednosti u smislu da se u znatnoj meri smanjuje mogućnost širenja infekcije, previjanja su ređa, smanjuju se i troškovi jer se stvaraju uštede-kazao je dr Denčić.

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Direktore, a zaposljavanje mladih lekara koji nemaju nikog u bolnici? Ili ce se i dalje zaposljavati mamini i tatini mezimci na fiktivnim oglasima?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker