Kultura

Novi roman francuske autorke Olivije Ruis „Slušaj kako kiša pada“ u prodaji – Za one koji veruju u srećan kraj

Pirotske vesti i Vulkan izdavaštvo nastavljaju veoma popularnu akciju podele knjiga. Tri primerka ove knjige dobiće čitaoci portala koji budu najbrži i pošalju mejl na adresu [email protected]. U mejlu navesti osim imena i prezimena i broj telefona, zbog kurirske službe

Prva knjiga francuske autorke Olivije Ruis Sve što krijemo u fioci bila je knjiga godine u Francuskoj i dočekana je sa oduševljenjem i publike i kritike, kao i novi roman Slušaj kako kiša pada.

Od hacijende u blizini Toleda, preko madridskog zatvora Ventas u kom frankisti divljaju, pa sve do putovanja na prekookeanskom brodu, Olivija Ruis nas majstorski vodi kroz priču u kojoj posle svih muka na kraju ljubav pobeđuje nasilje.

Grmljavina koja se približava trese prozorska stakla. Kao da predoseća dolazak oluje, crna mačka ne prestaje da mjauče. Karmen otvara prozor i pušta mačku da uđe u stari porodični kafić u Marseljetu, gradiću blizu granice Francuske i Španije. Mesto je neuobičajeno puno. Prošle su godine otkako je Karmen videla toliko lica i čula toliko glasova koji se prepliću, kao u pesmi. Ta pesma podseća je na kišu koja pada i miris sumpora u vazduhu. Ta pesma vraća je kroz godine. Svako od tih ljudi dotakao je njen život, ostavivši svoj trag: neko ožiljak, neko osmeh. Tu su Rita i Leonor, njene starije sestre, sa kojima deli stigmu izgnanstva, ali odbija da ide njihovim putem, jer posle tolikih nevolja želi da preuzme sudbinu u svoje ruke. Tu je njena sestričina Kali, koja ju je uvek dočekivala bez pitanja, uz zagrljaj. Tu je Eskuto, njen tihi anđeo čuvar.

Tiha bol se rasplamsala u plodnu maštu. Autorkina osećanja su snažna, čak i kada hoda po pesku plaže na kojoj je podignut monolit posvećen španskim republikancima. Karmen, junakinja njenog novog romana, simbol je revolta i besa, ali i neopisive velikodušnosti, dok širi ruke čudnim strancima i tolikim ranjenim dušama.

Snažna priča između tame i svetlosti.“ – La Vie

Vrtlog emocija kojem je nemoguće odoleti, prepun boja, neumerenosti i drskosti.“ – Le Monde des livres

Olivija Ruis je rođena 1980. godine u Karkasoni u Francuskoj. Poznata je francuska pevačica španskog porekla, čiji su baka i deda pobegli iz Španije za vreme građanskog rata. O tome joj nikada nisu pričali, i upravo to je tema njenih romana.

Knjiga za sve koji veruju da nikad nije kasno da se greške isprave Slušaj kako kiša pada, dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker