Gradska hronika

Novi aparati skraćuju liste čekanja u Opštoj bolnici u Pirotu

Opšta bolnica dobila je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Alfa banci  nove medicinske uređaje koji će značajno smanjiti liste čekanja na preglede rendgenom, ultra zvukom, a stigao je i novi moderan aparat za preglede debelog creva.dr petrovicDirektor Opšte bolnice dr Goran Petrović kazao je da je zahvaljujući Ministarstvu zdravlja Opšta bolnica opremljena sa nekoliko modernih aparata.

-Dobili smo ultrazvučni aparat marke “Toshiba” za rađenje ultrazvuka srca. S obzirom da imamo pet obučenih lekara znači da se aparat koristi svakodnevno, odnosno da svi “ležeći” pacijenti se svakodnevno pregledavaju a da se liste čekanja znatno smanjuje za sve ambulantne pacijente. Dobili smo i novi mikroskop za citoskrinsku dijagnosti sa hd ekranom i hd kamerom koji će omogućiti da u buduće ne bude zastoja u patološkoj dijagnostici. Dobijen je takođe i novi video-kolonoskopski sistem koji će omogućiti pregled debelog creva, takozvanu kolonoskopiju sa duplim kolonoskopskim štapom što će omogućiti da se pregledi obavljaju bez zastoja zbog kvarova na kolonoskopskom štapu, koji se dešavaju. U planu je da se instalira anesteziološki aparat tako da se u narednom periodu pregledi kolonoskopije rade uz anesteziju što će znatno olakšati preglede pacijentima. Pored toga, dobijena je i elektrohirurška jedinica koja će omogućiti obavljanje polipektomije. Do sada smo imali samo dijagnostiku debelog creva u cilju otkrivanja i prevencije karcinoma, a od sada ćemo osim dijagnostike imati mogućnost da radimo i terapijske procedure, za šta ćemo vrlo brzo poslati lekare na obuku-kazao je Petrović.

_DSC3606_resizeZahvaljujući donatorsku “Alfa banke” dobijen je  novi ultrazvučni digitalni portabilni kolor-dopler aparat, čime su liste čekanja na radiologiji značajno smanjenje.

-Nadamo se da će u narednom periodu liste čekanja biti od tri do pet dana, odnosno, samo onoliko koliko je potrebno za adekvatnu pripremu pacijenata za pregled-izjavio je dr Petrović i dodao da je novo rukovodstvo bolnice uspelo da smanji zatečena dugovanja koja su na početku mandata iznosila 89 miliona dinara. _DSC3609_resize

-Dugovanja su 10. novembra iznosila 65 miliona dinara. Očekujemo do kraja godine da se dug smanji na ispod 60 miliona što bi za nas bio značajan rezultat-kazao je dr Petrović.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Aparati ne leče! Dajte nam doktore koji hoće i znaju da rade!Liste čekanja se neće ugasiti jer to ne ide u prilog ni direktoru niti njegovom zameniku.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker