Gradska hronika

Nove dijagnostičke metode u Opštoj bolnici u Pirotu

Tokom prošle godine, po rečima direktora Opšte bolnice Pirot Gorana Petrovića u novu opremu i osavremenjavanje Opšte bolnice uloženo je preko 20 miliona dinara. To je omogućilo uvođenje brojnih noviteta u pružanju usluga pacijentima, uvedeno je čak devet novih laboratorijskih analiza u bolničkoj laboratoriji, a počela je da se primenjuje i nova dijagnostička metoda u ranom otkrivanju i lečenju tumora debelog creva – polipektomija. Reč je o zahvatu koji se obavlja rutinski, bez liste čekanja, traje dva do tri sata nakon čega pacijent ide kući, a za to vreme uklanjaju se ukoliko se uoče tokom kolonoskopskog pregleda, i to u toku samog pregleda. To predstavlja odličnu preventivu za nastanak tumora debelog creva, s obzirom da upravo polipi često mogu da budu uzročnik ove teške i izuzetno podmukle bolesti.

20160222_123330_HDR_resize

Po rečima direktora Petrovića, do sada je već obavljeno dvadesetak ovakvih intervencija.

-Zahvaljujući pomoći Delegacije Evropske unije i Kancelariji za skrining, uspeli smo da nabavimo svu neophodnu opremu i materijal . Sada više pacijenti neće morati da idu u ustanove višeg ranga da bi se podvrgli ovoj proceduri već će polipektomija biti izvršena još prilikom samog pregleda, zahvaljujući novog opremi-kaže direktor Petrović.

Načelnik Službe za internu medicinu Bolnice dr Zoran Jovanović kaže da nema liste čekanja za izvođenje ovog zahvata i da pacijenti istog dana idu kući.

bolnica

Načelnik Službe za laboratorijsku analizu dr Jovica Janković kazao je da je uvedeno i devet novih analiza.

-Sada radimo analize faktora koji su povezane sa tumorom prostate, srčanom slabosti, kao i za određivanje tipa dijabetesa. Do sada su pacijenti za ovakve analize morali da idu u ustanove višeg ranga, ali to više neće biti slučaj. Takođe, postojeće analize su zamenjene novijim i savremenijim metodama-kazao je dr Janković.

 

prilog TV Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker